PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Самоконтрол и мотивация

Човечеството има нужда от революция: Трябва да се влюбим отново в Майката Земя

Тази красива, жизнерадостна, животворна планета, която наричаме Земя ражда всеки един от нас и затова всеки носи Земята във всяка клетка на тялото си.

Ние и Земята сме едно цяло

Земята е нашата майка, тя ни храни и защитава във всеки един момент. Дава ни въздуха, който дишаме, прясна вода за пиене, храна за ядене и лечебни билки да се изцелим, когато сме болни. Всеки дъх, който вдишваме съдържа азот, кислород, водни изпарения и други микроскопични елементи. Когато дишаме съзнателно можем да усетим взаимодействието с деликатната атмосфера на Земята, с всички растения, дори и със Слънцето, чиято светлина прави възможно чудото на фотосинтезата. С всеки дъх можем да усетим, че сме част от едно цяло. Всеки дъх трябва да е наслада към чудесата на живота.

Трябва да промените начина по който мислите и виждате нещата. Трябва да осъзнаете, че Земята не е просто нашата околна среда. Земята не е нещо извън нас. Дишайки съзнателно и съзерцавайки тялото си ще осъзнаете, че вие и Земята сте едно цяло. Ще разберете, че вашето съзнание е съзнанието на Земята. Огледайте се наоколо – това, което виждате не е заобикаляща среда, това сте вие.

Великата Майка Земя

Независимо от националността или културата, към която принадлежим, независимо от религията, която изповядваме, независимо дали сме християни, мюсюлмани, будисти, евреи или атеисти, всички можем да видим и осъзнаем, че Земята не е просто една инертна материя. Тя е едно велико същество, което е родило много други велики същества – пророци, светии, религиозни водачи, духовни водачи, синове и дъщери на Бога и човечеството. Земята е любяща майка, грижеща се и защитаваща народи и видове без дискриминация.

Когато осъзнаете, че Земята е много повече от среда, ще започнете да я защитавате по същия начин, по който защитавате и себе си. От това пробуждане на съзнанието се нуждаем. Бъдещето на планетата зависи от това. Земята и всички видове, които я обитават са в реална опасност. Ако развием дълбока връзка със Земята ще имаме достатъчно съзнание, любов и сила да променим начина си на живот.

Как да се влюбим в Земята?

Всеки може да почувства дълбоко възхищение и любов, когато види хармонията и красотата на Земята. Клонче от дърво, черешов цвят, черупка от охлюв, пъстроцветна пеперуда – всичко това свидетелства за творчеството на Земята. Всеки напредък в науката задълбочава възхищението и любовта към тази чудесна планета. Когато наистина можем да видим и разберем Земята, любовта ще се роди в сърцата ни. Чувстваме се свързани. Това е и смисъла на любовта, да бъдем едно цяло.

Само когато наистина сме се влюбили в Земята, нашите действия ще се ръководят от благоговение и прозрение за нашата взаимосвързаност. За съжаление много хора са се отчуждили от Земята. Много хора са загубени, изолирани и самотни. Работим прекалено много, постоянно сме заети, неспокойни и разсеяни. Губим себе си в това забързано ежедневие. Земята обаче винаги е тук за нас, предлага ни всичко, от което се нуждаем, храна, изцеление, ароматни гори, величествени планини и т.н.

Истинското щастие се изгражда с любов

Много хора смятат, че се нуждаят от пари, власт и по-висок статус в обществото, за да бъдат щастливи. Ние буквално прекарваме живота си в преследване на пари, власт и обществен статус, но това става за сметка на щастието. Купуваме стоки, от които не се нуждаем, а това консуматорско поведение вреди много на природата. Много от нещата, които пием, ядем, гледаме, четем или слушаме са токсични, замърсяват телата и умовете ни с насилие, гняв, страх и отчаяние.

Освен замърсяването с въглероден диоксид на околната среда, можем да говорим и за духовно замърсяване на нашата човешка среда, в следствие на консуматорското поведение. Трябва да консумираме по такъв начин, че да поддържаме вътрешния мир и щастие. Едва когато станем устойчиви като хора и цивилизацията ни ще стане устойчива. Възможно е да бъдем щастливи тук и сега.

Не е нужно да консумираме много, за да бъдем щастливи. Можем да живеем много по-просто. С отделяне на необходимото внимание всеки един момент може да стане щастлив. Насладете се на простите неща – спрете се и съзерцавайте синьото небе, радвайте се, когато се срещате с близки и приятели. Дори само това може да ви накара да се чувствате щастливи. Всеки човек трябва да се вгледа навътре, в опит да се свърже със себе си, със своите близки и със Земята.

Трябва да консумирате по такъв начин, че да запазите своето състрадание. Горите се изсичат, за да се отглеждат стада добитък, отглежда се зърно за производство на алкохол, а в същото време милиони хора по света гладуват. Ако се опитаме да намалим консумацията на месо и алкохол ще направим един истински акт на любов към Земята и един към друг. Отговорното хранене може да помогне ситуацията да се промени, да се възстанови баланса на Земята и нашия вътрешен баланс.

Нищо не е по-важно от братството и разбирателството между хората

Трябва да се случи революция и тя започва от съзнанието на всеки един от нас. Ние сме Homo Sapiens от хиляди години, време е да се превърнем в Homo Conscius. Нашата любов и възхищение към Земята има силата да ни обедини и да премахне всички граници, разделение и дискриминация. През последните векове индивидуализма и конкуренцията доведоха до отчуждение и разруха. Трябва да възстановим истинската комуникация със Земята и един с друг, защото сме деца на една и съща майка. Нуждаем се от повече нови технологии за защита на планетата. Нуждаем се от истинска общност и сътрудничество.

Всички цивилизации са непостоянни и един ден изчезват. Ако продължим по същия начин няма съмнение, че нашата цивилизация ще се самоунищожи по-рано, отколкото си мислим. Земята може би се нуждае от милиони години, за да се възстанови от нашите набези. Тя ще го направи, ще върне баланса и красотата си, но ние и много други видове ще изчезнат. Щом се освободим от страха ще имаме силата, съзнанието и любовта, от която се нуждаем, за да се обединим заедно. Изчистването на нашата безценна Земя, влюбването в нея не е задължение. Това е въпрос на лично и колективно щастие и оцеляване.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...