PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Космос и непознати територии

Учените търсят признаци на живот на новооткрита планета

Само на 11 светлинни години от Слънчевата система се намира новооткрита екзопланета. Това е втората най-близка до нас планета, чийто климат е достатъчно умерен, така че е възможно на нея да има живот. Планетата бе открита съвсем наскоро и е с размерите на Земята. Учените вече я изследват усилено и с нетърпение очакват да разберат дали на нея има живот. 

Планетата се намира на перфектно разстояние от своята звезда, което засилва надеждите, че на нея има живот. Засега данните показват, че най-вероятно планетата е скалиста, а не газообразна. Оптималното разстояние от звездата означава, че температурата най-вероятно е гостоприемна за наличие на живот. Планетата е кръстена Ross 128 b.

Планетата бе открита от обсерватория в Чили, която разполага с най-добра и съвременна техника. Интересното в случая е, че звездната система, в която се намира тази планета се наблюдава от 2005 г.

„Започнахме наблюденията на тази звезда от 2005 г. От 2013 г. насам нашия мониторинг започна да бъде още по-интензивен и след 157 наблюдения най-накрая сигнала от планетата бе достатъчно силен, за да бъде уловен.“ - споделя астронома Никола Дефру.

Изследователите са успели да открият планетата, използвайки метода радиална скорост. Този метод има още доста голям потенциал за откриване на нови екзопланети.

Ето какво знаем до момента за Ross 128 b. Тази планета е с маса, която е 1.35 пъти масата на Земята. Това означава, че най-вероятно е скалиста планета, тъй като както знаем газовите планети обикновено са гиганти. Друга причина да си мислим, че Ross 128 b е скалиста планета е факта, че тя се намира относително близо до своята звезда. Всъщност тя е 20 пъти по-близо до звездата си, отколкото е Земята до Слънцето и прави една пълна обиколка около нея само за 10 дни.

Защо тогава не е твърде горещо за развитие на живот? Звездата на тази планета е слабо червено джудже, което излъчва по-малко радиация в сравнение с нашето Слънце, затова Ross 128 b получава средно 1.38 пъти повече облъчване от Земята. Смята се, че температурата на планетата се движи в границите от -60 до плюс 20 градуса.

Звездата, в чиято система е открита планетата има сходно име и е кръстена Ross 128. Тя има доста по-малки пламъци в сравнение с повечето червени джуджета като например Proxima Centauri, която има собствени екзопланета – Proxima Centauri b. Условията за живот на Ross 128 b се очаква да бъдат много по-стабилни, отколкото на Proxima Centauri b.

Това, което все още не се знае със сигурност, е дали Ross 128 b има атмосфера. Очаква се през 2024 г. най-накрая да бъде изграден и пуснат в експлоатация телескоп от ново поколение. Той ще бъде достатъчно мощен, за по-детайлно наблюдение на планетата. Очакванията са той да засече и биомаркери, които да потвърдят на 100% наличието на живот на планетата.

„Имаме някои идеи за това кои биомаркери да търсим. Разбира се те се базират само на нещата, за които знаем на Земята“ - споделя още Никола Дефлу.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...