Назад до Технологии и развитие

Скоро мобилни ни устройства ще могат да показват дали въздуха е замърсен и наличието на ГМО в хранителните продукти

Развитието в технологиите и по-специално смартфоните и други мобилни устройства ще ни позволи в близко бъдеще да правим тестове на място за наличие на вредни вещества във въздуха, пестициди и ГМО съставки в храните.

Всички хора в развитите страни излагат телата си на над 700 различни замърсители, независимо дали живеят в центъра на голям град, в близост до индустриална зона или в изолиран селски район. Към замърсителите се включват пестициди, бензин, парабени, ксилол и много други канцерогенни химикали.

Ежедневно ние сме изложени на огромни количества токсични вещества, легализирани от правителствата, под натиска на хранително-вкусовата промишленост. Много от тези вещества увреждат сериозно репродуктивната система на сегашното и бъдещите поколения.

Дошло е времето хората да знаят точно какво влиза в телата им заедно с храната и точно тук се очаква технологиите да ни дойдат на помощ. Изследователи от Университета в Илинойс разработват мобилно приложение с вградена камера и биосензор за откриване на токсини, протеини, бактерии, вируси и други молекули.

Смартфоните оказват голямо влияние върху живота ни – начинът, по който общуваме, намираме и споделяме информация. Освен това те имат много мощна изчислителна система и висока разделителна способност на изображенията. Така например, много заболявания могат да бъдат следени лесно и евтино, посредством мобилни платформи като смартфоните. Те могат да откриват патогени, биомаркери, свързани с болестта или ДНК, неща които в момента се извършват само в големи диагностични лаборатории и са свързани с големи разходи.

Модерните биологични изследвания позволяват замяната на лабораторните уреди с малки компютърни чипове за откриване на биологична информация в рамките на ДНК последователностите. Биоинформационните алгоритми в програмата ще подпомагат идентифицирането на трансгени, стимулатори и други функционални елементи на ДНК. От университета са се фокусирали върху това да създадат устройство, което в реално време да засича и сигнализира за наличието на генетично модифицирани храни.

Екип от изследователи, воден от професор Брайън Кънингам е създал приложение за телефони, съдържащо обективи и филтри, които се срещат само в скъпите лабораторни уреди.

В средата на този биосензор има фотонен кристал. Той е като огледало, което отразява само дължината на вълната, докато останалата част от спектъра на светлината преминава. Така например, когато фотонния кристал засече нещо биологично като – белтъчини, клетки, патогени или ДНК, отразеният цвят от тези биологични елементи се измества от по-малка дължина на вълната, към по-голяма дължина на вълната.

Целият тест отнема само няколко минути, като мобилното приложение напътства потребителите през процеса стъпка по стъпка. Приложението за телефона съдържа оптични устройства на стойност около $200, но те постигат същите резултати като оптичните устройства на стойност $50 000 в лабораториите. Поради това устройството ще е не само преносимо, но и на сравнително достъпна цена.

Изследователите работят за подобряване на производствения процес за iPhone и Android. Екипът работи още за включването към устройството на биосензорни тестове, които да откриват токсини в реколтата от соя и царевица или да откриват потогени в храната и водата.

Друг екип от учени от изследователския институт в Регенсбург, Германия е създал друго иновативно решение за откриване на вредните токсини – ръкавица, която реагира при наличието на токсични вещества в околния въздух. Тя съдържа множество сензорни материали, които реагират при наличието на токсични вещества чрез промяна в цветовете. Цветът се променя от безцветно (няма токсични вещества), до синьо (открито е токсично вещество). Изследователите предвиждат да разширят приложението на ръкавицата и в хранителна-вкусовата промишленост.

Други преносими устройства, които се разработват в момента са хемилуминисцентни детектори, които са базирани на ензимно катализирани реакции, излъчващи светлина. Устройството е предназначено за откриване на нуклеинови киселини, а биотина свързан с изследваната ДНК осигурява информацията за хемилуминисцентния анализатор. Това прави уреда подходящ за откриването на трансгенни растения, а от там и за откриване на ГМО храни.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...