Назад до Самоконтрол и мотивация

Притча за сляпото момче, която трябва да ви научи да виждате...

Едно сляпо момче седяло на стълбите на висока сграда с шапка на коленете си. То държало табелка, на която пишело: „Аз съм сляп. Моля помогнете.” В шапката имало едва няколко дребни монетки. Покрай него минал непознат мъж. Той извадил няколко монети от джоба си и ги пуснал в шапката. После взел табелката, обърнал я и написал на гърба няколко думи. След това я сложил обратно, така че всеки, който минава да може да види новите думи.
Скоро шапката започнала да се пълни. Все повече хора идвали и давали пари на сляпото момче. Следобяд мъжът се върнал да види как вървят нещата. Момчето го познало по стъпките и го попитало: „Вие ли ми обърнахте табелката тази сутрин? Какво написахте?” Мъжът казал: „Написах само истината. Това, което ти беше написал, но по различен начин.” Той бил написал било: „Днес е хубав ден , но аз не мога да го видя”.

Мислите ли, че първият и вторият надпис казват едно и също нещо?
Разбира се и двата надписа казват на хората, че момчето е сляпо. Но първият надпис просто казвал, че момчето е сляпо. Вторият надпис казвал на хората, че те са щастливи, че не са слепи. Но други нямат този късмет.
Поука от историята: Бъди благодарен за това, което имаш. Бъди креативен. Мисли различно и позитивно. Подканвай хората да бъдат добри и мъдри. Живей своя живот и обичай, без да съжаляваш. Когато животът ти дава 100 причини да плачеш, покажи му, че имаш 1000 причини да се усмихнеш. Погледни миналото си, без съжаление. Бъди уверен в настоящия момент. Подготви се за бъдещето без страх. Вярвай и се освободи от страховете си.Най-хубавото нещо е да видиш човек, който се усмихва.И дори още по-хубаво е да знаеш, че ти си причината за това! И имаш най-невероятния късмет - да си жив. Не го подценявай.

 

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...