PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Природа и здраве

11 природни храни за здраво тяло и силен имунитет

Имунната система е защитен механизъм на организма да се пребори с различни заболявания и инфекции. Здравата и силна имунна защита, може да ви предпази от болести или да доведе до оздравяване без усложнения. Има много здравословни храни, които подсилват имунитета и те се намират във вашата кухня или градина. Храната, която консумираме оказва силно влияние върху здравето на имунната система, която е сложна мрежа от органи и клетки.
Консумирайте повече чисти и свежи храни, за да изградите своя имунитет.

Чесън

Силно средство за борба с инфекции и бактерии. Британски учени са направили изследвания върху 146 доброволци, които да консумирали определено количество чесън за 12 седмици. Резултатът: Повече от половината наблюдавани не са са разболели от настинка или други вирусни заболявания в следващите няколко месеца. Други изследвания показват, че редовната консумация на поне 6 скилидки чесън дневно може да намали развитието на рак на стомаха с до 30 на сто.

Гъби

От векове, хората от целия свят консумира гъби не само заради техния вкус, но и заради положителното влияние, което оказват върху имунитета на човек. Гъбите са много богати на минерали, протеини, витамини, важни аминокиселини. Имат ниско съдържание на мазнини и натрий. Богати са на фибри и не съдържат холестерол. Всички знаем, че могат да бъдат и много опасни за здравето. Затова купувайте гъби само от отбрани места с гарантиран произход и не се опитвайте сами да си ги набавяте, ако нямате много големи познания за техните разновидности.

Куркума

Направените изследвания през последните години, показват че куркумата е от особено значение за имунитета на човек. Значението на тази билка постоянно се увеличава. Смята се, че намалява развитието и повлиява при лечение на артрит, астма, настинки, рак, възпаление и диабет. 

Тиква, сладки картофи, цвекло

Витамин А е най-важното хранително вещество, от което тялото ни се нуждае. Консумацията на храни, богати на витамина пази здравето на очите и насърчава растежа на костите. Витамин А действа като антиоксидант и се бори срещу различни заболявания, като пази и поддържа имунната система в добро здраве. Спанак, цвекло, сладки картофи, моркови – това са други полезни храни с богато съдържание на витамина.

Кръстоцветни зеленчуци

Карфиол, броколи, рукола, брюкселско зеле – Тези зеленчуци са богати на витамин А, С и Е. Много здравни експерти препоръчват редовната консумация на тези зеленчуци защото са много богати и на минерали и фибри, подкрепят здравето на организма и намаляват оксидативния стрес.

Зелен чай

Проучвания показват, че зеленият чай намалява риска от повечето видове ракови заболявания. Фитонутриентите, съдържащи се в чая подкрепят растежа на „добрите“ чревни бактерии и отблъскват вредните бактерии. Зеленият чай изчиства организма от бактерии и подобрява работата на храносмилателния тракт.

Домати

Този зеленчук има богато съдържание на ликопен. Доматите защитават организма при дегенеративни заболявания. Концентрацията на бета-каротин действа като вътрешен слънцезащитен крем за тяло.

Нар 

Нарът от скоро влиза в групата на така наречените супер храни. Забавя растежа на простата и подкрепа организма при различни вируси и настинки. Помага при главоболие и стомашни неразположения. 

Боровинки

В някои страни са наричани ''радара на храненето'' и с право. Предпазват организма от сърдечно-съдови заболявания, рак и други. Перлите на горските поляни са богати на витамин С и са мощен антиоксидант.

Мед

Силна доза за силен и здрав имунитет. Подобрява храносмилането, подходящ за приготвяне на различни видове лечебни смеси. Направено проучване от учените в Университета на Техеран показва, че участниците, които са консумирали мед всекидневно са поддържали нивата на холестерол в организма в нормални стойности. Натуралният продукт помага предпазване от настинки и подсилване на имунитета.

Зехтин

Освен, че е много богат на антиоксиданти зехтина е отлично средство за лечение на ревматоиден артрит. Лекарите споделят, че ако включим в менюто си средиземноморска диета богата на зехтин, рискът от сърдечно-съдови заболявания и заболявания на Алцхаймер и Паркинсон може да бъде значително намален.

Рейтинг:
4.1/5 на базата на 8 оценки

Отзиви

ХАРЕСВА МИ
Виж още отзиви
Коментирай
loading...