Назад до Самоконтрол и мотивация

13 практики насочващи ни по пътя на пробуждането

В Бодхисатва (Просветено Съществуване) има 37 практики, предназначени за хората, които искат да станат просветлени и да работят за благото на всички. Извели сме тези 37 практики в по-опростени и лесни за разбиране принципи, които ще ви помогнат много, ако започнете да ги прилагате всеки ден. Вашето просветление ще спомогне и за издигането на колективното човешко съзнание. Затова тук не става въпрос само за личен избор, а за една осъзната отговорност към цялото човечество. Издигането на колективното човешко съзнание е изключително важно в този момент на преход от стария ред към Новата Епоха. Някои от тези практики са много трудни за постигане, но ако искате да поемете по пътя на просветлението, трябва да положите необходимите усилия и да ги изпълнявате.

  1. Ден и нощ бъдете осъзнати за настоящето. Слушайте, разсъждавайте и медитирайте, колкото можете повече.
  2. Привличането на близките ви хора се случва в настоящето. Отвращението към тези, които ви мразят ви изгаря отвътре. Безразличието към това, което трябва да се свърши е като една черна дупка. Излезте от тази дупка, извън зоната в която се чувствате комфортно.
  3. Някои така наречени приятели ви отдалечават от пътя на пробуждане на съзнанието. Този тип приятели ви се присмиват и разубеждават, защото медитирате и размишлявате. Те са отговорни за това да загубите част от своята доброта и състрадание. Откажете се от тези лоши приятели.
  4. Всички страдания идват от желанието да угодим на самите себе си. Просветеното пробуждане настъпва в момента в който нашите мисли и действия са насочени към това да помагаме на другите. Затова забравете за личните си егоистични желания и не пренебрегвайте страданията на човечеството. Заменете мислите за себе си с грижа за всички останали.
  5. Ако някой разпространява клевети и грозни думи по ваш адрес не го мразете, а се помолете да преодолее проблемите си и отново да намери пътя към спокойствието. Насочете вниманието си към положителните им черти и се отнасяйте с добро към тях.
  6. Ако пред другите някой изкаже на глас вашите грешки и недостатъци не се ядосвайте и не се опитвайте да се защитите. Просто слушайте мълчаливо и разсъждавайте върху думите им. Отнасяйте се с тези хора като към учители.
  7. Ако се отнасяте с доброта към някой който обичате, а той ви отговаря с неблагодарност и негодувание, не се сърдете. Дори да ви смятат за най-омразния им враг, гледайте на техните действия, като на ужасна болест, която е засегнала съзнанието им. Дарявайте такива хора с още повече любов и грижи.
  8. Дори да сте известни и богати, не бъдете арогантни. Премахнете от себе си всякаква гордост, която се е настанила във вас в резултат на славата и парите.
  9. Поемете контрол над гнева вътре във вас, в противен случай той ще продължи да се възпроизвежда. Обърнете се навътре и опитомете тази дива част от съзнанието си.
  10. Това, което изглежда обективна истина е просто заблуда, създадена от съзнанието ни. Истината е отвъд познатите ни концепции.
  11. Обидните думи и лошия език, който използваме, когато сме ядосани, носи много болка на другите. Това забавя пътя към просветлението. Затова вгледайте се в грешките си и забравете за грубите думи и неприличния език.
  12. Ако не анализирате заблудите и грешките си, ще се превърнете просто в едни духовни материалисти. Проучете добре грешките и заблудите си и след това се опитайте да ги премахнете напълно.
  13. Каквото и да правите, обръщайте внимание на това, което се случва в съзнанието ви. Ако сте напълно наясно какво мислите, чувствате и правите в настоящето, ще бъдете от най-голяма полза за другите.
Рейтинг:
4.0/5 на базата на 7 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...