PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Природа и здраве

6 начина за оптимизиране на физическото, емоционалното и душевното здраве

Смятате ли, че лечебните методи и подходи не работят за вас или че действието им е временно? Оздравели от една болест, нападала ли ви е друга веднага след това? Лечебните модалности предизвикват ли често симптоми на заболявания повече, отколкото всъщност да ви излекуват? Ако отговорихте категорично с „Да!” на един или повече от горните въпроси, вероятно сте склонни да проявявате повече интуиция, емпатия, да сте по-чувствителни, с което и надарени в много отношения. По-долу ще се спрем на основните причини, поради които емоционалното и физическо лечение не е толкова лесно, трайно и ефективно, колкото изглежда. Ще разгледаме и някои съвети, които биха помогнали за преодоляването на тези пречки.

1. Нашата имунна система е програмирана да се защитава дори от неща, за които се смята, че биха й помогнали
Този инстинкт може да е от решаващо значение за оцеляването, но става много трудно да усетим положителния ефект от добавките, лекарствата, както и някои инструменти, предназначени да помогнат лечебния процес. Вродената автоматична реакция на нашето тяло е да се само предпази или да се опита да изхвърли новите вещества и енергии, които му поднасяме. Когато предложите на организма си нещо ново, особено в голяма доза или с висока интензивност на приложение, имунната ви система ще го блокира или ще се „обърка”, неспособна да реагира– което често води до поредица негативни ефекти вместо очакваните полезни такива.
Препоръка: Поднасяйте на организма си постепенно нови добавки, храни, упражнения и т.н., за да може той да се адаптира към тях, да ги приеме и да започне да ги използва ефективно, вместо да се бори с тях и да се стресира повече. Когато постепенно увеличавате дозата или честотата на приложение, ще забележите, че тялото ви реагира с много по-голяма готовност. Вероятно сте обърнали внимание и на това, че прилагането на големи дози много повече ощетява организма, отколкото да му помага.

2. Дори когато организмът ви се приспособи към новия подход, има вероятност да се „пристрасти” и в крайна сметка да не реагира на него. Очевидно способността за адаптация е друг основен инстинкт за оцеляване на организма, който обаче крие предизвикателства в себе си. След известно време на успешно приложение, тялото може да развие толеранс или устойчивост към добавка, лекарство, упражнение, модалност.
Препоръка: Помислете как да редувате различните подходи, как да ги разпределите и дозирате във времето. Ако е необходимо, осигурете си и подходящо медицинско наблюдение. Това е гаранция, че организмът ви продължава да реагира на добавките, лекарствата или модалностите, които му предлагате и ще постигнете положителни резултати. В повечето случаи редуването на различните методи ще увеличи възможността да се достигне до търсения ефект, след което може да се намали интензитета им на прилагане.

3. Ако сте чувствителен и емпатичен човек, то тялото ви вероятно е като гъба и накрая може да „прихване” симптоми и оплаквания на другите край вас.
Ако забележите, че сте по-объркани или имате някои симптоми след работа с определен терапевт или лекар, вероятно не само сте се отворили за терапевтичен опит, но също и към чуждите енергии и проблеми на хората наоколо. Може да чуете чужди положителни отзиви, а вие самите да не се чувствате добре от терапията. Е, какво се случва тогава?
Неволно силната ви енергия се е свързала с терапевтичния опит на хората наоколо, а не обратното. В редки случаи, физическата неразположеност в дните на лечение може да е признак на енергийна „детоксикация”, която е временна и всъщност е полезна, въпреки че предизвиква дискомфорт за малко.
Препоръка: Мъдро и внимателно избирайте своя лечител и терапевт. При контакт с него трябва да се чувствате добре, да няма напрежение. Ако в крайна сметка се почувствате зле, можете да си възвърнете баланса като постоите известно време във вода, направите разходка на зелено, се заемете с кратки физически упражнения - това би ви избавило от негативните енергии, които сте поели.

4. За щастие, голяма част от методите за лечение в днешно време включват техники, които успокояват организма. Те обаче се провалят що се отнася до изразходването на енергия, за да се избегне физическо или емоционално изтощение.
Овладяването на определени мисловни модели и техники за дишане могат да доведат до невероятни резултати. Въпреки това, за чувствителните хора решението включва цялостен подход на пресяване на енергията в тялото, която обменяме всекидневно.
Тази енергия може да се изразходва физически чрез движение, разтягащи упражнения, слушане на музика, която вдига адреналина, креативни занимания и т.н. Ако не се изразходва, тя може да блокира организма и да причини умствени, физически и ментални проблеми без значение колко опити за балансиране правите.
Препоръка: В никакъв случай не се обезкуражавайте, ако не постигнете желания ефект с традиционните методи за релакс или при вас не се получава така, както става при другите. Някои хора толкова трудно улавят голямо количество енергийна информация, че популярните методи за медитация или постигане на вътрешна хармония трябва да бъдат променени или допълнени с други инструменти за освобождаване от натрупани енергии. Някои от най-големите лечители „медитират” най-добре, докато правят физически упражнения, плуват, разхождат се по плажа или танцуват у дома. При всеки е различно. Открийте кое пасва най-добре лично за вас и започнете да вършите последователно – така винаги ще се балансирани.

5. Разнообразието от лечебни модалности, включващи работа с различни форми на енергия, имат за цел да дадат „начален старт” на организма ви. Полученият енергиен заряд може да трае дълго време или да се изтощите скоро – зависи от механизмите, с които боравите, но и от „горивото”, с което зареждате организма си, от обкръжаващата ви среда, нивото на натоварване и грижата ви за собствения организъм.
Да, животът всекидневно е изпълнен със стресови ситуации, често пребиваваме в нездравословна среда и има много фактори, които могат да ни доведат до изтощение. Затова колкото повече ограничите влиянието на онези, които можете да контролирате, толкова по-висок ще бъде прагът на допустимост за онези, над които нямате власт. Колкото по-висок стане прагът ви на поносимост, толкова по-дълго ще бъдете здрави и устойчиви. Колкото по-нисък е прагът ви на поносимост според начина на живот и състоянието на заобикалящата среда, които не резонират с организма ви, толкова повече ще се появяват различни симптоми на физическо неразположение или заболявания.
Препоръка: Дайте си сметка кое ви изтощава. Дали горивото, което вливате в организма си (храна, напитки, лекарства, хранителни добавки) е подходящо за вас? Пренатоварвате ли се без да си давате необходимата почивка или пък да почивате прекалено много, без да имате физическа активност? Има ли токсини в околната среда и взаимоотношенията, които да „изяждат” организма ви? Ако можехте да се събудите излекуван утре сутрин, кое би продължило да ви дебалансира и би могло да причини заболявания в близко бъдеще?

6. Ролята на подсъзнанието е да ви „служи”, защитава и изпраща сигнали, които са огледало да начина ви на живот, качеството на обкръжаващата среда и духовното развитие, което сте постигнали. Най-честите сигнали, че не вървите по правилния път са свързани с промени в настроението и поява на симптоми на различни заболявания.
Дори и най-осъзнатите хора са склонни да забравят, че всеки ден пишат историята на своето здраве. Казано по друг начин, емоционалното и физическото ви състояние в даден момент е отражение на подсъзнателните процеси, избори, които правите и качеството на заобикалящата ви среда, както и на опитностите, които бихте могли да натрупате. Разбира се никой няма съзнателно да поиска да се разболее или да живее в стрес. Понякога тези неща сякаш се случват случайно.
По-внимателния обзор на историята около физическото и емоционалното ви здраве ще разкрие много цикличности, модели и предсказуеми процеси. Защо ли? Понякога те отвличат вниманието към самите вас или към ваши близки, предлагат нова гледна точка или служат като стимул за кардинална промяна. Както вероятно сте забелязали, генетичните ви наклонности или предишни дисбаланси на тялото се активират и водят до заболявания, когато подсъзнателно вярвате, че имате нужда от знаци, сигнали, опитност, внимание – за да изпитате повече удовлетворение. В почти всички случаи болестта е индикация за голяма трансформация, която е на път да ви се случи на емоционално, духовно или физическо ниво. Подсъзнанието ви има нужда да го осъзнаете, да го прегърнете и да заживеете в съответствие с него.
Препоръка: Внимателно обмислете историята на своето здраве и обърнете внимание на оформилите се тенденции. През кой сезон или време от годината сте склонни да не се чувствате добре? Какви други обстоятелства или хора биха могли да са причина за неразположението ви? Какво смятате, че се е опитвало да ви каже подсъзнанието, когато сте били болни? По какъв начин вашето подсъзнание се опитва да ви помогне, да ви служи или да ви промени? Кога започнахте да свързвате случващото се с начините, по които подсъзнанието ви комуникира с вас? Не се колебайте да го призовете да ви помогне чрез различни симптоми. Ако се вслушате в малките знаци и направите необходимите промени, това със сигурност ще подобри състоянието ви.
Може би най-важното, което можете да направите е да се фокусирате върху миговете, в които сте се чувствали по най-добрия възможен начин. Как по-точно усещате тази сила, баланс и благоденствие? С какво животът ви сега ще бъде по-различен, ако знаехте, че всъщност имате достъп до тези усещания по всяко време? Вашият дух, тялото и умът ви притежават всичко необходимо, за да ви помогнат да осъществите тази мисия. Заслужавате да се наслаждавате на пътуването! Колкото повече сте в състояние да разбирате организма и душата си, да живеете в хармония с нуждите им и да се грижите за тяхното добро състояние, толкова повече ще вдъхновявате и останалите хора също да се наслаждават на това забележително пътуване.
Истината е, че животът на всеки е динамичен, има своите върхове и спадове, както и така наречените „болки на израстването”. Понеже сте вие сте осъзнати, талантливи, енергични и свързани, вероятно ще усещате колебания спрямо заобикалящата ви среда. Организмът ви ще бъде като навигатор и барометър, ще ви предава нужната информация чрез психически и физически симптоми. И така, колкото по-добре разчитате тези знаци и умеете да разчитате посланията им, толкова по-комфортно ще се чувствате.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...