Назад до Самоконтрол и мотивация

Негативни мисли, които блокират духовното ни израстване

Словото е много мощен инструмент. Начинът, по който ние съзнателно или подсъзнателно избираме да изразим себе си е ясно отражение на нашите мисли и емоции. Думите са повече от отражение на мислите. Те са форма на действие и носят своите последствия. Умът ни често проектира определени изображения или върти определена мисъл в главата ни, която не е много приятна. Умът е като дете, прави точно това, което не трябва да се прави. Интересни са му нещата, на които не трябва да се обръща толкова голямо внимание. Има много причини, поради които ума прави това, но основната е, че по този начин той се упражнява да прави това.

Тези дейности на ума се отразяват и на нашата реч. Ако не поставим някаква цензура на устата си може да се разрази истинска буря. Думите носят различна сила и влияние от мислите. Но как точно да бъде измерен ефекта на думите? Речта е нематериална форма на действие, която произтича от мисълта. Веднага след като превърнете една мисъл или намерение в действие, тя напуска вашата сфера на влияние и се превръща в отделна единица. Лошата дума не може да бъде преглътната и върната обратно. Трябва да се предприемат още действия, за да се заличат щетите от нейното негативно действие.

Хората често използват най-жестоките думи за себе си. Нашите умове не спират да „говорят“, изобличават това, критикуват онова. Понякога глупаво се опитваме да се отърсим от разни негативни мисли, използвайки обикновено шеговит тон. Сарказмът обаче не може да излекува раните причинени от лошите думи.

Представяме ви някои от най-често използваните фрази, създаващи отрицателно настроение. За да изпуснат парата или поради някаква странна форма на себеопрощаване много хора използват точно тези фрази. Лошото е, че често думите се превръщат в действия, които ни нараняват и забавят нашето духовно израстване.

„Аз съм толкова глупав“

Има толкова много определения и видове интелигентност. Налице е също така разлика между мъдрост и интелигентност. Дори и нещата да не ви се получават в определен момент, трябва да сте достатъчно мъдри и да не омаловажавате себе си. Тази негативна фраза може да бъде заменена с не с нещо от сорта на: „Можех да направя нещата по-добре“.

„Не мога да направя това“

Това е често използвано оправдание да не свършим нещо, но когато се направят нужните действия и усилия, невъзможното става възможно. Решете какво искате да правите според вашите приоритети и просто го направете. Не казвайте, че нещо е важно за вас, а след това се отказвате от него, заради настъпили затруднения. По този начин можете да застрашите неприкосновеността на своите приоритети. Вместо това може да използвате фразите: „Това ще бъде трудно“ или „Ще се нуждая от помощ, за да се справя с това“.

„Мразя се“

Любовта е способността да се грижим, защитаваме и поддържаме. Ако не сте в състояние да генерирате този вид енергия към себе си е много трудно да обичате истински и да се грижите за някой друг човек. Според Будисткото учение любовта към себе си е основата на любовта към другите. Заменете тази негативна фраза с нещо от сорта на: „Мога да се справя по-добре“ , „Ще бъда по-добър“ или „Трудно ми е в момента да бъда честен със себе си“.

„Грозен съм“

Тази фраза се среша под много форми: „дебел съм, косата ми е отвратителна, очите ми са твърде близо едно до друго, носът ми е много голям и т.н.“ Всичко това е смешно и нереално. Красотата идва отвътре, от здравия дух. Модата е едно илюзия, която цели да ни накара да изглеждаме по определен начин, а не да бъдем самите себе си. Бъдете естествени и обичайте себе си, това ще ви направи красиви и харесвани. Тази фраза може да се замени с: „Аз съм невероятен“ или „Аз съм красив“.

„Мразя живота си“

Не позволявайте на моментна слабост или тежка любовна раздяла, да ви накара да изречете тези думи. Ако сте разстроени от живота си това означава, че ви е грижа за него. Дайте израз на това свое разочарование, но не обвързвайте с него това уникално преживяване, наречено живот. Вместо това може да използвате реплики от сорта на: „Разстроен съм“, „Имам нужда от помощ“ или „Искам да прегърна някой“.

Рейтинг:
4.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...