Назад до Природа и здраве

5 начина да се справим сами с безпокойствието и стреса

Работа, семейство, стрес, финанси и още куп фактори оказват влияние върху спокойствието и душевната хармония. Събуждате се и веднага сте обзети от тревожни мисли, не можете да спите спокойно и живеете в напрежение - има ли начин да се справите сами с тревожността и обзелото ви безпокойство? Да, просто опитайте няколко от следните природни метода:

Прием на хранителни добавки съдържащи Валериан

Естествен редуктор на тревожност, подкрепящ добрия сън. Обикновено е добре да се приема вечер преди сън, за да не повлиява на работата и физическата активност. За някои хора ароматът на валериан не е особено приятен, затова в офиса или друга затворена среда не е препоръчително да се добавят валерианови капки към чай, вода или други напитки. Повечето хора предпочитат да приемат валериана под формата на хранителна добавка (капсули или таблетки). 

Пийте билков чай от Лайка

Лайката има отличен успокояващ ефект, поради това често се използва като съставка в кремове и козметика за лице. При силно напрежение някои хора получават сърбеж и обриви, които могат да се третират с отвара от лайка, поради нейното успокояващо действие. Топлият чаят от лайка успокоява и повлиява благоприятно нервната система.

Правете повече физически упражнения:

Това ще ви отнеме малко от сутрешното време, но пък ще се почувствате много по-добре. Без значение е какъв тип тренировки ще направите, може да изберете между бързо ходене, бягане, силови тренировки. У дома можете да правите пилатес и йога, на книжния пазар ще намерите достатъчно специализирана литература, подходяща за начинаещи

Усетете приятния мирис на Лавандуловото масло

Чарът на лавандулата не е само в нейният красив лилав цвят. Прекрасният аромат на билката действа изключително приятно върху сетивата, успокоява и прави съня качествен. Когато се намирате в стресова ситуация или сте обзети от безпокойство, просто капнете няколко капки етерично масло в стаята или ги загрейте върху аромалампа. Направете няколко дълбоки вдишвания и се отпуснете. Ароматът е изключително подходящ за медитация.

Променете хранителните си навици

Диетата оказва голямо значение върху начина по който работи вашето тяло. Понякога тревожността може да бъде подсилена или намалена именно от храната, която приемате. Ако нивата на вашата кръвна захар са ниски е твърде вероятно да усещате по-голяма тревожност. Най-бързият начин да се справим е да приемем няколко блокчета от любимия шоколад.
Не пропускайте закуската и консумирайте яйца, те съдържат големи количества протеин и холин (Витамин В4). Ниските нива на холин, обикновено са свързани с високи нива на тревожност. Приемайте храни богати на Омега-3 мастни киселини. Мастните киселини защитават сърцето и стимулират мозъчната дейност, борят се със тревожността и депресията.

Ако смятатате, че проявявате леки признаци на паника, страх, безпокойствие или тревожност, започнете да прилагате тези няколко метода. Бъдете постоянни и ще усетите настъпващата положителна промяна.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Storm
Blagodaria Vi.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...