PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Космос и непознати територии

Мистериозни радио вълни са прихванати от Космоса. Източника засега остава неизвестен

Неизвестен радио сигнал е засечен от астрономи в реално време, за първи път в историята. Произходът му все още остава неизвестен, но учените предполагат, че може би той идва някоя черна дупка, от сблъсък на неутронни звезди или извънземни създания.

Радио сигналите са бързи и ярки проблясъци на радиовълни, които траят само няколко милисекунди, но излъчват толкова енергия, колкото нашето Слънце за цял ден.

Това е първият случай в който радиосигнал се хваща в реално време. За пръв път радио сигнал е уловен през 2007г., но той е бил установен след проверка на старите записани данни на радио телескоп в Източна Австралия. От тогава до сега са засечени общо 7 радио сигнала, но не е имало случай той да бъде уловен в реално време.

Този път мистериозните радио вълни са били засечени от 12 различни телескопа, разположени на територията на Австралия, Чили, Германия, Хавай, Индия, Калифорния и Канарските острови.

Понеже наблюдаваните радио вълни са в реално време, астролозите са се опитали да намерят и други дължини на вълната, като например рентгенови или инфрачервени лъчи, за да определят източника, но за съжаление не са открили нищо.

Даниеле Малесани от университета в Копенхаген споделя, че най-вероятно не става въпрос за вълни причинени от експлодираща звезда или супернова, тъй като не е засечена светлина в други дължини на вълните. Радиовълните са поляризирани, което предполага, че са били в близост до обект с голямо магнитно поле.

Според учените радиовълните най-вероятно са свързани с много компактен тип обекти, каквито например са неутронните звезди или черните дупки. Сигналът може да бъде свързан с някакъв сблъсък или „звездни земетресения“.

Радио сигналът е засечен през май 2014, но резултатите от проучването бяха публикувани скоро в месечния бюлетин на Royal Astronomical Society.

Никой не знае точно от къде идват тези сигнали или какво ги причинява. Астрономите предполагат, че може да става въпрос за експлодиращи звезди, супернови, сблъсък между неутронни вълни и др.

Една от по-резонните възможности е за супермасивна неутронна звезда, която трябва да се превърне в черна дупка, но се върти толкова бързо, че това временно я задържа от разрушаване.

Загадката с тези радио сигнали е много трудна за решаване. Това което учените за момента знаят със сигурност е, че източника на тези сигнали се намира много, много далеч от Земята. Каквито и да са източниците едно нещо е ясно. Подобно на морски фарове те разпръскват радиосигнали в необятното космическо море.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...