Назад до История, митове и легенди

Магията на хляба - обединениe на четирите основни неща на света - вода, земя, зърно и слънце

Да превърнеш брашното във вкусен топъл хляб, това е едно от уменията, което много хора желаят да придобият. Магията на това изкуство е свързано с няколко суеверия /или полезни съвети, зависи от гледната точка/, за които днес ще ви разкажем. Могат да ви се сторят наивни или глупави, но ние вярваме, че зад вкусния и топъл хляб стои нещо повече от механичното бъркане и изпичане на тестото. Не ви пречи и да опитате, както и да споделите, дали сте усетили разлика.

Винаги месете брашното с изворна вода.
Зърното черпи своята енергия от дълбините на земята. Ако месите с изворна вода, то тестото запазва и усилва своята енергия. Има една особена мекота, която хлябът придобива. Съвсем не коментираме качествата на питейната вода в чешмите, то често е далеч от желаното.

Смелете сами брашното.
Да, пакетите с брашно са много удобни. Но ако смелите зърната на ръка, вие предавате част от своята енергия на хляба. Не подценявайте това!

Месете на ръка
Предайте му още енергия от себе си. Не се страхувайте от контакта с тестото, а вложете всичко от вас. Това ви дава възможност да направите първата предпоставка за чудото на вкусния хляб.

Въздухът
Много, много важен. Старите майстори твърдят, че един и същи хляб, втасвал някъде в града и някъде на чист въздух, може да има съвсем различен вкус. Склонни сме да им повярваме.

Фурната
Удобното и чисто електричество и неудобното, но така вкусно печене на пещ. Огънят има своята естествена енергия, позволете му да прибави повече към хляба ви.

Използвайте само дървени съдове и подноси
Дървото е естествен материал, който позволява на хляба да диша. Не го задушавайте.

Не месете в неделя
Много от старите майстори
никога не месят в неделя. Дали наистина това е суеверие, че месеният в неделя хляб не е вкусен? Няма как да знаем. Те смятат, че неделята е свещен ден за почивка.

Отбележете кръст върху готовия хляб
Друго поверие, че кръстът върху готовия хляб е символ на всичко това, което обединява четирите основни неща на света - вода, земя, зърно и слънце.  Често можете да видите такива хлябове във фурните на старите майстори.

След изпичане, оставете хлябът да почине
Нека позволим на бушуващите вътре в него енергии да се успокоят и да намерят правилните си посоки. Иначе той просто няма да е вкусен.

Хляб се чупи с ръце
Не забивайте нож или вилица в хляба, чупете и подавайте с ръка. Не прекъсвайте своя контакт с него.

Не съхранявайте хляба в найлонови торби
Увийте го в хартия. Тя е естествен материал и позволява на хляба да диша.

Най-добрата и универсална съставка на хляба
Обичта. Обичайте, докато месите, обичайте, докато печете. Това прави хляба вкусен, а споделянето му с хората още по-значимо.

Не хвърляйте хляб
Много популярно поверие, в което можете да намерите много смисъл. Вие сте създали нещо, което ви прави Създател. От вашите ръце е излязло нещо, което радва хората и ги кара да усещат любов. Не си позволявайте то да отиде на боклука.

Посрещнете някого с хляб
Да посрещнете някого със саморъчно изпечен хляб понякога значи много повече от това да го приемете в дома си с дълги обяснения и приветствия. Хлябът говори по-добре за вас, отколкото вие бихме могли да говорите за себе си.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...