Назад до Самоконтрол и мотивация

Химия на емоциите: Как стресът се отразява на нашите романтични връзки

Романтиката е безгранична страст към интимния партньор. Тази страст е неизбежна и е от жизненоважно значение за щастливи и радостни съвместни отношения. Романтиката формира основната част на нашия сексуален живот. Секса без романтика е като тяло без душа. Романтиката е следствие от любовта към интимния партньор.

Романтиката поддържа живота ни красив и вечно зелен. Тя носи най-ценните моменти в живота. Хората с романтична връзка са пристрастени към хармонията и красотата на живота. Това е едно от най-приятните и радостни чувства, които човек може да изпита в живота си. Колкото по-романтичен живот водят партньорите, толкова по-пълноценни ще бъдат техните взаимоотношения. Романтиката носи блаженство в живота и поддържа семейните отношения радостни и задоволени. За съжаление в определени ситуации романтиката в живота ни избледнява. Когато това се случи всички радостни и щастливи моменти започват да намаляват. Една от най-честите причини за това е стресът, с който неизбежно се сблъскваме в забързаното ежедневие.

Телесните хормони оказват много голямо влияние за разцвета на романтиката. Хормоните определят чувствата ни, когато имаме любовна връзка. Съществуват два основни хормона при жените, които оказва много голямо влияние при романтични връзки. Това са Окситоцинa, който задълбочава връзката на жената с интимния партньор и Естрогена, който предизвиква похотливост и сексуално желание. Нивата на тези хормони в кръвта се повишават, когато жените чувстват топлина и сигурност.

Пикът в нивата на Естроген е по време на овулация и предизвиква похотливост при жените. При мъжете хормона предизвикващ похотливост и сексуално желание се нарича Tестостерон. Мъжете секретират Tестостерон, когато имат визуална стимулация от срещуположния пол или изпитват неотложна нужда да правят секс.

Тези хормони неизбежно повишават своите нива по време на романтична връзка. Тестостерона и Естрогена се зараждат от прекурсора на мъжките и женските полови хормони – Дехидроепиандростерон.

По какъв начин ежедневния стрес засяга нашите романтични отношения? Хормона на стреса – Адреналина, също се заражда от Дехидроепиандростерона. Когато имаме романтична връзка тестостерона и естрогена се произвеждат в много големи количества. Както споменахме по-горе тези 2 хормона, заедно с Адреналина, произлизат от „хормона-майка“ Дехидроепиандростерон. Когато Дехидроепиандростерона е зает с производството на любовните хормони, капацитета му за производство на стресовия хормон Адреналин спада чувствително. В резултат на това ежедневието ни е изпълнено с много по-малко стрес или казано с други думи романтиката е основното оръжие в борбата срещу стреса.

Обратно, когато сме подложени на силен стрес Дехидроепиандростерона е зает основно с производството на Адреналин и това намалява значително капацитета за производство на Окситоцин и Тестостерон. Докато тялото ни секретира основно Адреналин няма как да изпитаме истинска романтична връзка. Точно това е причината стреса буквално да „заличава“ романтичната ни страна.

Мъжкото тяло има нужда от 30 пъти повече тестостерон, отколкото женското от окситоцин, за да се справят с еднакви нива на стрес. Точно поради тази причина романтиката при мъжете гасне много по-бързо, отколкото при жените.

Романтиката унищожава стреса, затова е много важно да внесем колкото е възможно повече романтика в живота си.

Представяме ви 5 страхотни стратегии, които ще ви помогнат да постигнете именно това:

  1. Бъдете искрени, открити и честни, това отваря сърцето и води до повишаване нивата на Окситоцин, създавайки по-дълбока връзка с партньора.
  2. Избягвайте ненужната работа, която отнема от времето прекарано със семейството и интимния партньор. Прекарването на повече време с партньора създава чувство на обвързаност при жените и води до освобождаването на повече окситоцин.
  3. Отидете на няколко екскурзии и изживейте незабравими моменти с партньора си. Това ще повиши нивата на хормоните на щастието – допамин и серотонин и ще ви мотивира да прекарате повече време с партньора.
  4. Концентрирайте се върху настоящето, това ще успокои ума ви и ще понижи нивата на стрес, карайки Дехидроепиандростерона да произвежда повече романтични хормони.
  5. Започнете нова любовна връзка, това със сигурност ще понижи нивата на стресовия хормон, Адреналин.
Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...