Назад  |   Начало  »  Медия  »  Любопитно  »  Природа и здраве  »  Стрити на прах гъби подобряват здравето на сърцето

Стрити на прах гъби подобряват здравето на сърцето

Стрити на прах гъби подобряват здравето на сърцето

Консумирането на стрити на прах гъби Шийтаке може да предпази сърдечните артерии от вредното влияние на небалансирана диета с високо съдържание на мазнини. Това заключение може да се направи от резултатите на експериментално биологично изследване, проведено през 2017 г.

Гъбите са известни с това, че повишават имунитета на организма, понижават тревожността и напрежението, както и със своите противоракови свойства. Векове наред гъбите за използвани за лечебни цели, а напоследък все повече хора ги добавят към своите доити за здравословно хранене. Гъбите са с ниско съдържание на натрий и са богати на фибри, биоактивни съединения, селен, калий и витамин D. Всички тези съставки подобряват работата на сърцето, тъй като имат противовъзпалително и антиатерогенно действие. Няколко вида гъби са изследвани за ефекта им върху серумните липидни профили, но почти няма изследвания за ефектите на ядливите гъби върху атерогенезата.

Учени от университета „Тафтса“ в щата Масачузетс са изследвали лабораторни мишки, чието диета е била допълнена с гъби стрити на прах. Проучванията показали, че мишките, чиято диета е обогатена с гъби на прах са с по-ниски нива на телесни мазнини, в сравнение с останалите животни.

През последните години интереса на хората към гъбите нараства постоянно, най-вече заради техните потенциални ползи за здравето. Търсенето на гъби като Рейши, Чага и Шийтаке никога не е било по-високо. Това не е учудващо като се имат в предвид многобройните ползи за здравето, които носят тези изумителни азиатски гъби.

Подробности за проведеното изследване

Съставката L-ergothioneine е изолирана за първи път като естествено съединение от ергота ръж (Claviceps purpurea) през 1909 г. Налична е в малки количества в някои видове гъби, сортове черен и червен боб, както и в някои зърнени култури.

Лабораторните мишки били разделени на няколко групи: Контролна група с ниско съдържание на мазнини (4% мазнини); Контролна група с високо съдържание на мазнини (8% мазнини); Контролна група на диета с високо съдържание на мазнини, допълнена с прах от гъби Портобело; Контролна група на диета с високо съдържание на мазнини, допълнена с прах от гъби Шийтаке.

След 16 седмици резултатите показали, че животните, чиято диета била допълнена с гъби на прах били с по-малко телесно тегло, в сравнение с останалите две групи. Мишките, които били хранени с прах от гъбите Шийтаки били и с по-ниски нива на телесни мазнини, от тези хранени с прах от гъби Портобело.

Допълнителните анализи показали, че само мишките хранени с прах от шийтаке имат значително по-малко аортни лезии, в сравнение с останалите групи мишки.

Тези резултати подкрепят тезата, че биоактивните съединения в гъбата Шийтаке и най-вече силния антиоксирант – Ерготионеин потискат възпалителното заболяване на артериите – атеросклероза, което се индуцира от хранителната мазнина.

Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 1720

Препоръчани продукти

Коментари за Стрити на прах гъби подобряват здравето на сърцето

    Подобни статии