Назад  |   Начало  »  Медия  »  Любопитно  »  Технологии и развитие  »  Стивън Хокинг предупреждава за най-голeмите заплахи пред човечеството

Стивън Хокинг предупреждава за най-голeмите заплахи пред човечеството

Стивън Хокинг предупреждава за най-голeмите заплахи пред човечеството

Стивън Хокинг нашумя много през последните години с детайлното описване на катастрофалните опасности, пред които е изправено човечеството, през 21-ви век. Той ни предупреждава, че трябва да сме много предпазливи в опитите си да се свържем с извънземни. Според него напредналите извънземни цивилизации може да са неприятелски настроени към нас и има вероятност да се опитат да унищожат човешката раса. Той също така предупреждава, че трябва да сме много предпазливи, при създаването на напреднали форми на изкуствен интелект. Известният физик се присъедини към изпълнителния директор на Тесла - Илон Мъск, съоснователя на Apple – Стив Возняк и изпълнителния директор на Google – Демис Хасабис, които с обща декларация предупреждават за опасността от създаването на ново поколение оръжия, използващи изкуствен интелект.

Стивън Хокинг отправи предупреждение и към учените в Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) за опасностите от Хигс бозонът т.н. „Божествена частица“. Според него Хигс бозонът може предизвика „карастрофален вакуумен разпад“ - квантов балон, който да се разширява със скоростта на светлината и буквално да изтрие вселената. Наскоро Хокинг обяви, че тази заплаха за човечеството може да е много по-сериозна от роботите, извънземните, квантовите частици или капиталистическата алчност. Ученият предупреждава за заплахата от разрастващото се неравенство между хората, причинено от автоматизираната машинно-базирана глобална икономическа система.

Хокинг споделя: „Ако машините произвеждат всичко, от което се нуждаем, резултатите ще зависят от това, как се разпределят благата. Всеки може да се наслаждава на спокоен и разкошен живот, ако благата произвеждани от машините се разпределят равномерно. Повечето хора обаче могат да живеят мизерно и бедно, ако собствениците на машините успешно лобират за това, благата да не се разпределят равномерно, между всички хора. За момента тенденцията показва, че по-скоро се движим към втория вариант и технологиите правят неравенството между хората дори още по-голямо.“

Както можеше да се очаква думите на Хокинг получиха широк отзвук. Много анализатори са съгласни с него и осъдиха глобалната олигархия, която в момента консолидира световните богатства с безпрецедентна скорост. Коментарите варират от призиви за „кървава революция“ до позоваване на истините споменати във филмите Elysium, Wall-E, и Zeitgeist 2: Addendum. Споменават се и анархо-синдикалните политически възгледи на лингвиста Ноам Чомски.

Основната тема в дискусията е автоматизацията на труда и как това ще се отрази на човешката работна сила и световната икономика. Хокинг вярва, че курса по който сме поели ще доведе до унищожаването на работническата класа. Според него целта на световния елит е тотален икономически контрол над човешката цивилизация.

Рейтинг: 1.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 7286

Препоръчани продукти

Коментари за Стивън Хокинг предупреждава за най-голeмите заплахи пред човечеството

    Подобни статии