Назад  |   Начало  »  Медия  »  Любопитно  »  Самоконтрол и мотивация  »  Притча за сляпото момче, която трябва да ви научи да виждате...

Притча за сляпото момче, която трябва да ви научи да виждате...

Притча за сляпото момче, която трябва да ви научи да виждате...

Едно сляпо момче седяло на стълбите на висока сграда с шапка на коленете си. То държало табелка, на която пишело: „Аз съм сляп. Моля помогнете.” В шапката имало едва няколко дребни монетки. Покрай него минал непознат мъж. Той извадил няколко монети от джоба си и ги пуснал в шапката. После взел табелката, обърнал я и написал на гърба няколко думи. След това я сложил обратно, така че всеки, който минава да може да види новите думи.
Скоро шапката започнала да се пълни. Все повече хора идвали и давали пари на сляпото момче. Следобяд мъжът се върнал да види как вървят нещата. Момчето го познало по стъпките и го попитало: „Вие ли ми обърнахте табелката тази сутрин? Какво написахте?” Мъжът казал: „Написах само истината. Това, което ти беше написал, но по различен начин.” Той бил написал било: „Днес е хубав ден , но аз не мога да го видя”.

Мислите ли, че първият и вторият надпис казват едно и също нещо?
Разбира се и двата надписа казват на хората, че момчето е сляпо. Но първият надпис просто казвал, че момчето е сляпо. Вторият надпис казвал на хората, че те са щастливи, че не са слепи. Но други нямат този късмет.
Поука от историята: Бъди благодарен за това, което имаш. Бъди креативен. Мисли различно и позитивно. Подканвай хората да бъдат добри и мъдри. Живей своя живот и обичай, без да съжаляваш. Когато животът ти дава 100 причини да плачеш, покажи му, че имаш 1000 причини да се усмихнеш. Погледни миналото си, без съжаление. Бъди уверен в настоящия момент. Подготви се за бъдещето без страх. Вярвай и се освободи от страховете си.Най-хубавото нещо е да видиш човек, който се усмихва.И дори още по-хубаво е да знаеш, че ти си причината за това! И имаш най-невероятния късмет - да си жив. Не го подценявай.

 

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 1557

Препоръчани продукти

Коментари за Притча за сляпото момче, която трябва да ви научи да виждате...

    Подобни статии