Назад до Самоконтрол и мотивация

Притча за слугата на дявола, който обрал своя господар

Веднъж един от слугите на дявола решил да припечели пари, затова окрал господаря си и изложил окраденото на търг. Опаковал внимателно всички инструменти и им залепил етикети с наименованията и цените така, че да ориентират лесно клиентите.

Колекцията била пре-богата. Лъскава кама с етикет "Завист" стояла спокойно до тежък чук с етикет "Гняв", а в съседното сандъче имало бездънна дупка с етикет "Алчност". На следващите рафтове били изложени инструментите на "Страх", "Гордост" и "Омраза", а до тях се виждали инструментите "Недоверие", "Отмъстителност" и "Неблагодарност".

А в най-далечното сандъче на най-отдалечения рафт лежал малък, олющен, невзрачен клин с етикет "Отчаяние". Изненадващо, той струвал повече от всички останали инструменти взети заедно.

Посетителите попитали слугата:
- Защо "Отчаяние" струва толкова много? Това е нелепо!

Слугата се усмихнал лукаво и отговорил:
- Това е инструментът в арсенала на дявола, на който той разчита повече от всички други! "Отчаяние" е безотказен инструмент! Защото ако дяволът успее да вкара този клин в главата на който и да е човек - това отваря вратата за лесно използване на всички останали инструменти от арсенала му!

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...