Назад  |   Начало  »  Медия  »  Любопитно  »  Самоконтрол и мотивация  »  Притча за благодарността и неблагодарността

Притча за благодарността и неблагодарността

Притча за благодарността и неблагодарността

Един турски бей имал специална стая за пътници. Който го посещавал, непременно трябвало да нощува в стаята и на сутринта да продължи пътя си. През това време беят заповядвал да го нагостят добре и да изпълняват всички негови прищевки. Едно нещо само не харесвало на гостите, а именно: като си отивали, един от слугите, по заповед на бея, ги набивал добре! Защо трябвало да ги бият, те не знаели, но се били помирили с положението си. Всеки гост си казвал: „Биха ме, но поне се нахраних и наспах добре.
Един ден в дома на бея се спрял един странник - да нощува и да се нахрани. Той бил предупреден, че на излизане от дома на бея ще бъде бит, но и на това бил съгласен. Като влязъл в стаята, определена за странници, веднага му донесли вода да измие краката си, след това му сложили богата трапеза, всичко в изобилие. Той хапнал от едното ядене и благодарил, като казвал: „Бог да благослови!“ Хапнал от второ, от трето ядене и постоянно благодарил и казвал: „Бог да благослови! Бог да наспори!“ След това легнал да спи. На сутринта пак го изпратили с изобилно ядене и той все благодарил, благославял бея, благославял изобилието, с което го изпратили. На пътната врата той се спрял и чакал да дойдат слугите, да му дадат и последното – боя, за който бил чувал.
Беят го запитал:
Какво още искаш? Не си ли доволен?
Бог да благослови и да наспори всичко, доволен съм, но тук имало обичай, на излизане от дома, да бият госта. Чакам да получа и аз своя дял.
Иди си с мир и с радост! – отговорил беят. Хора като тебе, които не спират Божието благословение, никой не ги бие. Ти постоянно благодариш и благославяш изобилието, което Бог дава. От 20 години насам, колкото пътници минаха през моя дом, всички бяха бити, защото като виждаха изобилието, не го благославяха, не благодаряха, само казваха: „Стига, стига!“, когато вече не можеха да погълнат повече.
Всеки, който не е благодарен, тояга го чака; който благославя и благодари на изобилието, добро го чака.

Източник на изображението: mtinversieprosa.wordpress.com

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 2633

Препоръчани продукти

Коментари за Притча за благодарността и неблагодарността

  1. .

    СЛАВА ТЕБЕ ГОСПОДИ ТИ ЕДИНСВЕН НА ЗЕМЯТА ДА СЕ СВЕТИ ИМЕТО ТИ ДА БЪДИ ВОЛЯТА ТИ БЛАГОДАРЯ ЗА ВСИЧКО КОЕТО СИ МИ ДАЛ АМИН

Подобни статии