PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Самоконтрол и мотивация

Приказка за старото магаре и прошката

Селянин имал старо магаре, което недовиждало. Дълго време то било най-верният му работник, но остаряло. Не знаел какво да прави с него, подхвърлял му по нещо за хапване. Един ден то паднало в кладенеца в двора. Животното ревало жаловито часове наред, докато селянинът се опитвал да измисли какво да прави. Накрая той решил, че животното е старо, а кладенецът така или иначе трябвало да бъде зарит; спасяването на магарето просто не си струвало.

Той извикал всичките си съседи да му помогнат. Всеки грабнал лопата и започнали да хвърлят пръст в кладенеца. Още от началото магарето осъзнало какво става и заиздавало жаловити звуци. После съвсем неочаквано животното млъкнало. След като дружината похвърляла известно време в пълна тишина, селянинът не издържал и погледнал в кладенеца. И се слисал от видяното. Докато пръстта падала върху гърба му, магарето правело нещо невероятно, което никой не очаквал. То изтръсквало пръстта и стъпвало върху нея.

Съседите на селянина продължили да сипят пръст върху животното, а то си правело стъпка по стъпка, път нагоре. Много скоро всички били удивени когато магарето изскочило от кладенеца и отпрашило в тръс! Никой повече не го видял в двора на неблагодарния му стопанин.

Извод: Животът ще ви зарива с пръст, и с какво ли още не. Номерът за излизане от кладенеца е да се отърсвате от онова, което ви затрупва и да не спирате да правите стъпки нагоре. Всяка наша неприятност е камък, върху който да стъпим, трамплин. Можем да излезем и от най-дълбоките кладенци, ако просто не спираме и никога не се предаваме! Отърсете се и направете стъпка нагоре.

Помнете петте прости правила:
1. Освободете сърцето си от омраза – Прощавайте.
2. Освободете ума си от притеснения – Повечето никога не са основателни.
3. Живейте просто и ценете онова, което имате.
4. Давайте повече.
5. Очаквайте по-малко от хората, а изисквайте повече от себе си.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 4 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...