Назад до Самоконтрол и мотивация

Порочният кръг на желанията – Защо никога не сме доволни и искаме още и още

И вие сте го усещали нали? Чувството при някои хора е по-силно, при други е по-слабо, но винаги го има под някаква форма. Усещането и копнежа за още. Повечето хора го отричат, но то винаги го има.

От къде идва това усещане?

Съществува едно присъщо чувство у хората, което ни кара да бъдем повече от това, което сме в момента. Експанзията е нещото, което търсим. Тези чувства предизвикват вътрешен и външен конфликт, защото копнежа към експанзия и безграничност търси своето проявление. Ние до такава степен се отъждествяваме с физическата ни същност, че си представяме, че единствения начин за представяне на този копнеж е физически. Опитваме се да го постигнем, но физическото е ограничено. Затова е невъзможно да постигнем напълно това, което искаме от гледна точка физическата област.

Въпреки това хората търсят израз на този копнеж към експанзия чрез пари, вещи, обществен статус, власт, някои чрез вниманието на другите хора, някои чрез суетата на собственото си тяло и т.н. Ние търсим реализация чрез постижения, но върши ли ни това наистина работа? Ако се вгледаме дълбоко навътре към себе си, честния отговор ще бъде – НЕ!

След като постигнете дадена цел свързана с физическото измерение може да се чувствате добре за няколко часа или ден-два. Но след това се появява ново желание, нова цел и ние започваме да я преследваме повтаряйки същия цикъл. Замислете се за последния път, когато сте получили повишение в работата. След 48 часа бяхте ли още щастливи? Или вече си мислихте за това, какво ще бъде следващото ви повишение догодина?

Когато насочим вниманието си към придобиване на материални неща ние се отдалечаваме от нашата истинска същност и от настоящия момент. Настоящия момент е единственото място, където можете да намерите истинско щастие, защото това е единственото място, което наистина съществува. Това ви се струва невярно? Можете ли да покажете бъдещето? Можете ли да покажете миналото? Не, защото те съществуват само на теория. Сегашния момент е нашата единствена и истинска реалност.

Ако се вгледаме още по-внимателно в своите материални желания ще забележим, че те не са жаления за още, а желания за всичко. Ако имате света колко време ще ви трябва преди да започнете да се оглеждате за звездите и другите планети? Без значение какво имате или получавате, без значение колко голямо е то, вие просто ще искате всичко. Това е реалността на човешкото състояние.

Вашите материални желания всъщност не са насочени към самите предмети, а към края на копнежа за тези предмети. След като се сдобиете с даден предмет, друг предмет ще се появи във вашите желания. Това създава един безкраен цикъл на копнеж и страдание.

Няма нищо лошо в това да преследвате целите си и да трупате житейски опит, но не позволявайте това да се случва принудително или да компроментира вашата почтеност или щастие. Когато осъзнаете, че това е истинската същност на нещата, които изпитвате, вие ще прекъснете и превъзмогнете този порочен цикъл на копнеж. Не бива обаче да забравяте, че стремежите към мъдрост, опит и истина са нещо добро. Ние сме на Земята, за да живеем и търсим истинската си същност, която може да бъде открита само чрез трупане на повече мъдрост и опит. Не можете да разберете нещо наистина, ако не сте го изпитали и то не се е завъртяло през вашите възприятия.

Медитацията и вглеждането навътре към себе си ще ви помогнат да се справите с чувството на копнеж към физически неща. С малко повече практика (и отделяне на необходимото време за медитация) ще усетите едно безгранично усещане в себе си, което ще утоли жаждата ви към материалните неща и физическия свят. Вече няма подсъзнателно да налагате копнежа към още и още физически блага на себе си или на околните. Това може да звучи невероятно за хора, които никога не са медитирали, но трябва да ни се доверите, че е напълно нормално и възможно. Медитацията е способна да ви изведе до по-високи нива на съзнанието. Затова, ако искате да сте по-спокойни, здрави и щастливи започнете да медитирате още сега и разбийте порочния кръг на желанията.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Темата за порочният кръг на желанията много ми хареса! Напълно споделям тези мисли!
КомпромеТирам-без ,,Н"!Научете елементарна граматика,преди да поучавате хората как да живеят живота си!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...