Назад до Природа и здраве

Научно изследване потвърждава митовете за вечната младост на вампирите

Феновете на филмите за вампири ще бъдат изненадани -  резултати от научни изследвания , публикувани наскоро в Science и Nature Medicine разкриха шокиращо заключение - преливане на кръв от млада в стара мишка може да подобри техните умствени и физически възможности. С други думи , учените твърдят, че  стареенето в мускулите и мозъка на мишките може да бъде повлияно, като им прелеете кръвта на по-млади мишки. Хм, това не го ли казваха и самите вампири?

Изследователите от Харвардския университет открили, че мишките, на които им е вливан  протеин (GDF11) от кръвта на по-младите екземпляри, можели да тичат  по-дълго на бягащата пътека и имали  повече разклонения на кръвоносните съдове в мозъка си от другата контролна група мишки . В отделно проучване, водено от Университета на Калифорния, учените открили нов молекулярен превключвател в центъра на паметта на мозъка, който проработва, когато през него мине кръв от по-млади мишки. И двете проучвания сочат към едно и също заключение - с преливане на млада кръв може да се спре стареенето или да се подобри състоянието на болните от Алцхаймер.

Според Boston Globe :
"Новите проучвания се основават на десетгодишни изследвания, които показаха, че младата кръв може да има подмладяващ ефект върху възрастните мишки. Когато учените съединиха заедно кръвоносната системи на двойки стари и млади мишки, в процедура, наречена парабиоза , те откриха благоприятен ефект върху клетките на гръбначния мозък , мускулите, мозъка, черния дроб и на по-възрастните животни. "
Протеинът GDF11 присъства в човешката кръв в големи количества , но значително се намалява с напредване на възрастта. Изследователите предупреждават, че констатациите са били ограничени до мишки и все още не е ясно какви резултати ще видим при хората.  Не бързайте да се притеснявате, че това ще доведе до бум на вампиризма – учените работят върху специално лекарство, което може да има същия ефект.

Рейтинг:

Отзиви

Ани
Супер
Виж още отзиви
Коментирай
loading...