PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Природа и здраве

8-те най-опасни съставки в пастите за зъби

Първата цивилизация, която използва паста за зъби са древните гърци. Въпреки това пастите за зъби придобиват широка популярност едва след края на Първата световна война. Тогава големите компании започнаха да произвеждат паста за зъби, а хората започнаха да си купуват този магически буламач, за гарантирано по-бели зъби. Белите зъби бяха на мода след Първата световна война и пастата за зъби бързо се превърна в продукт, без който повечето хора не могат да живеят.

Днес почти всеки човек на Земята използва паста за зъби, но какво прави този продукт толкова специален? Повечето хора си мият зъбите от 1 до 3 пъти на ден, отделяйки средно 10-20 минути за устната си хигиена, но не им остава време да прочетат какви съставки съдържа пастата за зъби, която използват всеки ден. Не случайно на всички пасти за зъби има предупреждение, което гласи „НЕ ПОГЛЪЩАЙТЕ“.

Всички знаем за най-смъртоносната от всички съставки, използвана в пастите - Флуорида. Представяме ви списък с останалите 8 най-опасни съставки, които се използват масово, при производството на паста за зъби.

Формалдехид

Eдна от най-често използваните съставки в криминалистиката може да бъде открита и във вашата паста за зъби. Формалдихидът убива бактериите, които се намират върху зъбите след хранене или спане. Ако обаче погълнем голямо количество формалдехид, резултата може да бъде фатален. Това може да предизвика жълтеница, увреждане на бъбреците, увреждане на черния дроб и дори смърт.

Препарат за почистване

Какво щеше да бъде пастата за зъби, без многото пяна и силното почистващо действие. Производителите използват редовно почистващи препарати, за да задоволят нуждата на хората от много пяна в устата. Трябва обаче да бъдете внимателни, защото поглъщането на големи количества от паста за зъби, съдържаща перилен препарат, може да доведе до изгаряне на храносмилателния тракт.

Ментово масло

Свежият дъх е едно от основните изисквания на потребителите, когато си купуват паста за зъби. Този свеж дъх се постига с използването на ментово масло. То действа освежаващо, докато си миете зъбите, но ако бъде погълнато може да предизвика забавен пулс, киселини в стомаха и мускулни тремори.

Парафин

Гладък като петрола, от който се произвежда, парафина придава лъскавия и приятен външен вид на пастата за зъби, върху четката. Както може би се досещате парафина в никакъв случай не трябва да бъде поглъщан, тъй като е петролен продукт. Поглъщането на големи количества парафин може да доведе до болки в корема, гадене, повръщане и тежка констипация.

Глицерин Гликол

Сигурно повечето от вас никога преди не са чували тази съставка, но тя се добавя към пастата за зъби, за да не стане тя прекалено суха. Същата съставка се използва и в антифриза при колите. Добавката не е токсична, но при поглъщане може да предизвика гадене.

Титаниев Диоксид

Често срещана съставка в пастата за зъби, въпреки че обичайно се среща и в бялата боя. Добавен към пастата за зъби, титаниевия диоксид прави същото, за което се използва и в боята, поддържа зъбите бели и хубави (поне за няколко часа). Поглъщането на титаниев диоксид не води до сериозни натравяне, но в никакъв случай не се препоръчва.

Захарин

Пастата за зъби съдържа някои съставки с ужасен вкус и затова тук на помощ идва захарина, който да направи продукта с приятен, сладникав вкус. Захарина е гореща тема при всеки дебат за неговата употреба, още от 50-те години на миналия век. Американското министерство на земеделието се опита да забрани веществото през 1972 г. Въпреки това днес захарина се счита за „безопасна“ съставка.

Ментол

Тази съставка се използва за подобряване на вкуса на пастата за зъби. Ментола носи приятен ментов дъх, който замаскира вкуса на креда, глицерин, парафин, почистващ препарат и титаниев диоксид, идващ от останалите съставки. Ментола не е токсичен, но определено е по-добре да го поемате, отпивайки глътка чай, отколкото поглъщайки някакво количество паста за зъби.

Затова следващия път, когато в магазина си избирате паста за зъби, внимателно четете какви са нейните съставки. Купувайте си билкови пасти за зъби с натурални съставки, които не съдържат опасни за вашето здраве вещества.

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...