Назад до Космос и непознати територии

Най-интересните астрономически събития през 2016

Много хора по целия свят обичат да се взират в звездите, наслаждавайки се на тяхната красота. Това е съвсем нормален човешки инстинкт, тъй като тайните на небето и звездите винаги са занимавали умовете на хората. През настоящата година ни очакват някои много интересни астрономически събития. Представяме ви списък с най-важните от тях, които в никакъв случай не са за изпускане.

Пълно слънчево затъмнение на 8-ми и 9-ти Март

Пълното слънчево затъмнение ще може да се наблюдава в Югоизточна Азия, Тихия океан и най-западните части на Северна Америка. Местата, където слънцето ще се скрие на 100% са островите Суматра, Борнео, Сулавени и Халмахера. След това лунната сянка ще премине по цялото протежение на Тихия океан, чак до Хавай. Освен пълното слънчево затъмнение на тези острови, много държави от региона ще могат да наблюдават частично слънчево затъмнение.

Частично лунно затъмнение на 23-ти Март

Две седмици, след като Луната мине между Земята и Слънцето, тя отново ще е замесена в интересно астрономическо явление. Ще можем да наблюдаваме частично лунно затъмнение, тъй като Луната ще премине през северната полусянка на земната, но ще избегне плътната черна сянка, наречена Umbra. Луната ще потъмнее, но въпреки това ще бъде видима в продължение на 30 минути до 1 час. Явлението ще може да бъде наблюдавано по западното крайбрежие на Северна Америка.

В края на пролетта Марс ще блести много ярко

Марс се вижда сравнително добре с невъоръжено око през цялата година, но в периода от 18-ти Май до 3-ти Юни червената планета ще свети необичайно силно. През този период Марс ще застане в такава позиция спрямо Слънцето, че да отразява най-много светлина от него. През този период Марс ще бъде третия най-ярък обект в небето, след Слънцето и Луната. Нещо повече, ще има нощи, в които Марс буквално ще бъде по-ярък и от Луната.

Затъмнение на Алдебаран на 29-ти юли

Алдебаран е голяма оранжева звезда, която се намира на 65 светлинни години от Земята и се разглежда като част от съзвездието Телец. На 29 Юли Луната ще блокира напълно светлината на тази звезда за няколко минути. Явлението ще може да се наблюдава в западните части на Канада и САЩ, около един час преди изгрева на Слънцето.

От 11-ти до 15-ти Август ще можем да се насладим на метеоритен дъжд от Персеидите

Метеоритния дъжд от Персеидите е едно от най-чаканите космически явления през годината. През този период могат да се наблюдават до 90 падащи звезди на час. Вижда се навсякъде по света, малко след полунощ. През този период метеоритите падат толкова на често, че понякога се заслепяват един друг.

На 28-ми Август две планети ще засветят една до друга

Няколко часа след залеза на Слънцето на 28-ми Август може да погледнете към небето и да наблюдавате две ярко светещи планети – Венера и Юпитер, които ще бъдат на около 10-15 градуса една от друга. За да имате представа, колко близо една до друга ще светят двете планети, вдигнете юмрук към небето и вижте каква част от него се закрива. Това е приблизително 10 градуса.

Алдебаран ще се затъмни отново на 19 Октомври

На тази дата отново Луната ще покрие за кратко време звездата Алдебаран. Събитието ще може да се наблюдава в Източна Канада и по-голямата част от територията на САЩ, с изключение на части от Средния Запад.

На 14 Ноември ще можем да наблюдаваме „Супер Луна“

Явлението „Супер Луна“ се наблюдава, когато разстоянието между Земята и Луната е по-малко от обичайното. На 14-то Ноември това разстояние ще бъде 356 536 км. За последен път Луната е била толкова близо до Земята през 1948 г. Средното разстояние между Земята и нейния спътник е 384 400 км.

 

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...