Назад до История, митове и легенди

8-ми март и неговата история - българката Ана Маймункова предлага честването на датата

8 март е денят на майката, жената до нас, любимата - ден, в който можем да изразим уважението си и почитта си към тях.
Но дали винаги датата е била свързвана точно с това?
За много от по-възрастните, тази дата е била известна като "Ден за солидарност с жените работнички в заводите и в селското стопанство" - почти нищо от сегашния му контекст.
За първи път Денят на жената се отбелязва на 23 февруари, 1909 година, по идея на Американската социалистическа партия. Условно датата 8 март се свързва с годината 1857  година, когато се случва първата масова протестна проява на жени работнички от Ню Йорк. След това те създават и своя първи синдикат. Възможно е това обаче да не е нищо  повече от опит за обвързване на празника с една определена идеология, защото той възниква в бившия СССР в средата на 50-те години и се налага по всички страни с  комунистически режим на управление.
За първи път през  1921г. българката Ана Маймункова / по-известна и у нас като Ана Май / предлага Международния ден на жената да се отбелязва винаги на 8 март.  Целта е това  да бъде Международен ден за равноправие между мъжа и жената. Идеята е дадена на Втората конференция на жените комунистки в Москва през 1921г.
До средата на 50-те години, той не се празнува официално, но след това става официален /и в много страни  неработен/ празник за жените, като  постепенно губи  политическата си обвързаност и променя смисъла си.
Днес 8 март все още се чества като официален празник /неработен ден/ в много страни като Русия, Китай, Куба, Виетнам. В България и в ред други страни, той е вече с неформален  характер, което е позволило и до голяма степен да се промени значението му и да се изгуби почти всякакъв спомен за политическата му обвързаност.
Без значение от това, нека да почетем жените и майките ни, не само на този ден, но и на всеки ден от годината. Най-важното послание, което можем да ви дадем днес.

Рейтинг:
4.0/5 на базата на 4 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...