PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Необяснимо и загадъчно

Малките хора от остров Флорес - факт или научна мистификация

Едно откритие в пещера на индонезийския остров Флорес е на път да се окаже "най-важната находка в човешката еволюция за последните 100 години". Открити са останки от човешки тела, сред които е запазен черен с изключително малки размери. Сред костите има запазени и каменни сечива, които доказват, че това са били примитивни хора на една определена степен на развитие.
От останките и от единият запазен череп, учените стигат до извода, че това е един нов вид хора, който е изчезнал/не се е развил по-нататък. Екипите от специалисти са му дали вече работно име Хомо Флоренсис или шеговито "хобити", заради невероятно малкия им ръст. Да, тези хора са живели на острова преди 15 000 години, но въпреки малкият им мозък /1/3 от този на модерния човек/,  те са успели да боравят с каменните пособия, открити около костите. За съжаление, засега други останки от тях не са открити, въпреки проучванията, които продължават вече поредна година.
И докато едни научни среди са на път да обявят шумно новото откритие, което да промени изключително много знанията ни за еволюционното развитие на човека, други учени са доста скептични. Дали този череп е достатъчен, за да се обяви шумно новината за изчезналия човешки вид? Дали той не принадлежи на човек с някакво заболяване, което е причинило намаляване на мозъка и главата? Много от тях откриват и разминавания в докладите на първите работни групи, както и привеждат доста солидни доводи, че това е вероятно човек, болен от Синдрома на Даун.
И докато учените все още се мъчат да разберат истината, задълбочени в ожесточен спор, загадката на малките хора от индонезийския остров Флорес дава сериозна храна за любителите на загадките и историческите хипотези.

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...