Назад до Самоконтрол и мотивация

Ключът към успеха и щастието според Тик Нат Хан

„НЯМА ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, ЩАСТИЕТО Е ПЪТЯТ“ - Тик Нат Хан

Тик Нат Хан е Будистки Дзен учител, номиниран за Нобеловата награда за мир. Той има една различна гледна точка за това, защо екосистемите умират, а финансовите системи се срутват. Виетнамския монах, който се радва на голяма популярност в западния свят смята, че отчаяните опити да успеем на всяка цена захранват тази ненаситна икономическа система, която води до саморазрушение.

В един свой пост във Facebook Тик Нат Хан споделя:

„Всеки един от нас трябва да се запита: Какво искам наистина? Наистина ли искам да съм номер едно? Или пък искам да бъда щастлив? Ако преследвате успеха може да се наложи да пожертвате щастието си, за да го имате. Може да се превърнете в жертва на успеха, но никога не можете да се превърнете в жертва на щастието.“

Стремежа да бъдем номер едно

Тик Нат Хан познава много добре движещите сили в световната икономика. Той е бил канен лично от Стив Джобс да изнася лекции в Силиконовата долина и се е срещал с президента на Световната банка Джим Йонг Ким. Водел е разговори и с водещи инженери на Google, за да обсъдят как да се разработят технологии, които да бъдат по-състрадателни. Технологии, които да доведат до положителна промяна, а не както сега да водят до увеличаване на стреса, изолация на хората и отклоняване от връзката с природата.

Наскоро Тик Нат Хан даде интервю за „Guardian”, в което изрази своята загриженост за това как хората свързват щастието с успеха:

„Ако знаете как да постигнете осъзнатост може да генерирате мир и радост точно тук и точно сега. Вие ще оцените това и то ще ви промени. В началото повечето хора вярват, че ако не могат да бъдат номер едно в своята сфера няма как да бъдат щастливи. Ако обаче постигнете осъзнатост бързо ще се освободите от тези натрапчиви мисли. Не бива да се притеснявате, че осъзнатостта може да е само средство, а не цел, защото когато сме осъзнати средството и целта са едно и също нещо. Няма път към щастието, щастието е пътят.“

Истинското предназначение на осъзнатостта

Използването на осъзнатостта да бъдем по-продуктивни в работата или да се радваме на повече материални успехи ще ни разкрие само една бледа сянка от това какво може да постигне истинската осъзнатост.

„Ако за вас осъзнатостта е средство за печелене на много пари, значи не сте достигнали до истинската й цел. Може външно да прилича на осъзнатост, но отвътре няма мир, радост и щастие. Това е просто имитация. Ако не усещате положителна енергия, произлизаща от работата ви, това не е осъзнатост.“

Липса на баланс

Тик Нат Хан казва, че всеки бизнес трябва да се развива по такъв начин, че служителите да изпитват щастие от работата си. Усилията да подобрим обществото към по-добро могат да ни изпълнят с чувство на удовлетвореност. Това няма как да се случи, ако се фокусираме единствено върху печалбата.

Как може да постигнем баланс, когато директорите на корпорациите изкарват 300% повече от работниците? Как можем да постигнем баланс с природата, когато световните топ 3000 фирми всяка година нанасят щети на природата, оценени на $2.2 трилиона?

Обществото ни е обърнато с главата надолу

Тик Нат Хан, този скромен Дзен монах се опитва да ни каже и покаже, че цялото ни общество е с главата надолу. Нашата икономическа система е основана на безумието, а не на осъзнатостта. Според него в основата на страданията в нашата съвременна цивилизация стои това, че не знаем как да се справим със страданието вътре в нас самите и затова се опитваме да прикрием този недостатък с безумно потребление на неща, от които в повечето случаи нямаме никаква нужда.

Търговските вериги ни пробутват множество устройства, които да ни помогнат да прикрием страданието отвътре. Докато не се изправим пред собствените си страдания и терзания ние няма как да живеем в настоящето и щастието ще продължи да ни се изплъзва.

Нова дефиниция за успех

Как можем да променим политиката и икономиката, така че всички служители да бъдат щастливи? Трябва да се обърнем към истинските си цели. Успехът не се приравнява автоматично към щастието, не и когато успеха се преследва с всички средства и на всяка цена.

Успеха би трябвало да се измерва с реализацията в живота, хората, които са били докоснати от нашите добри дела, наличието на истински приятели, изпитването на истинска любов, безгрижните разходки в гората, музиката, поезията и т.н.
Вероятно истинската цел в живота може би трябва да бъде спокойствие, вместо щастие. Както Тик Нат Хан казва:

„Ако сме спокойни и щастливи, ще се усмихваме повече и ще разцъфтим като цвете. Тогава всички в семейството ни и обществото като цяло ще извлекат дивиденти от нашето спокойствие и вътрешен мир.“

Ето това трябва да бъде нашата нова дефиниция за успех!

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...