Назад до Самоконтрол и мотивация

Как да се освободим от привързаностите

„Повечето ни проблеми се дължат на нашето страстно желание и привързаност към неща, които погрешно приемаме за неизменни“ - Далай Лама

Ако има нещо, по което всички си приличаме, това е че всички искаме да бъдем щастливи, като същевременно искаме да избегнем болката и огорчението. Въпреки това постоянно се поставяме в ситуации, които ще ни донесат болка.

Ние свързваме щастието си с хора, обстоятелства и неща и се опитваме да се задържим за тях. Когато нещо не върви както трябва, мисълта за неговата загуба ни изпълва със стрес. Когато се стигне до раздяла с любим човек, преместване в нов град, сляна на работата или някаква друга промяна в живота, повечето хора скърбят за нещата, които ще загубят.

Дълбоката връзка с чувствата ни започва да определя нашата същност. За съжаление не става въпрос само за положителни чувства. Ако в продължение на години сте обзети от чувства на разочарование и съжаление, страданието започва да изглежда нещо безопасно и дори успокояващо.

В опитите да се задържим към познатото ние ограничаваме способността да изпитваме радост и щастие в настоящето. Не може пълноценно да се насладим на мига, ако таим страх, че ще загубим нещо.

Когато спрем да се опитваме да се възползваме, притежаваме и контролираме света около себе си ние ставаме свободни, защото премахваме самоунищожителните сили, пречещи ни да изпитаме пълното щастие.

Освобождаването от привързаностите не е лесно, нито еднократно решение. Това е ангажимент, който трябва да се изпълнява всеки ден. Включва промяна на начина, по който си взаимодействаме и преживяваме нещата към които инстинктивно се привързваме.

Трупане на опит без привързаност

Приемете момента такъв, какъвто е

Не мислете за вчера, това е вече минало. Не мислете за това как да накарате даден момент да трае вечно. Проникнете дълбоко в настоящия момент и му се насладете, защото в противен случай няма да усетите как е отминал. Нищо не е постоянно. Съпротивата на тази реалност ще ви причини само болка.

Вярвайте в настоящето – това е достатъчно

Утре може да не изглежда по същия начин като днес, без значение колко много се опитваме да контролираме нещата. Връзките приключват, хората се местят от едно място на друго и т.н. Не бива обаче да се притеснявате за тези неща, а да се справяте с тях, когато се случат. Всичко, което трябва да правите е да цените и да се наслаждавате на настоящия момент. Това е достатъчно.

Насладете се напълно на момента

Без значение колко време трае дадено преживяване или колко време сте с любим човек, винаги чувстваме, че времето не е достатъчно. Затова не мислете за моментите от количествена гледна точка, а от качествена. Живейте за момента, това е сигурен път към щастието.

Освободете се от привързаността към хората

Станете приятел със себе си

Ще ви бъде трудно при нужда да се разделите с хора, които повишават чувството ви за достойнство. Затова вярвайте, че сте достатъчно достойни, независимо дали някой ви казва това или не.

Оставяйте сами понякога

Отделете необходимото време, за да насърчите своите собствени интереси, такива които никой и нищо не може да ви отнеме. Не им позволявайте да зависят от някой или нещо, различно от вашите ценности и страст.

Дръжте се безгрижно

Това е основата за създаването на здрави взаимоотношения. Противно на романтичните представи вие не сте половинката на някой друг. Вие сте едно отделно цяло. Разбира се това не означава, че не трябва да допускате хора близо до сърцето си, просто не забравяйте, че прекалената привързаност ще задуши двама ви и в крайна сметка ще разруши връзката.

Общувайте с много хора

Ако ограничите комуникацията си само до няколко подбрани човека, те ще са вашите спасителни въжета. Всеки има нужда да общува с колкото е възможно повече хора. Останете отворени за нови връзки. Приемете, че вашето бъдеще е свързано с много любов, независимо дали ще я споделяте с няколко избрани човека или с всички.

Не се оплаквайте толкова много

„Не мога да го оставя да си тръгне.“ „Ще бъда много нещастна без него.“ Ще умра, ако я загубя, тя е всичко което имам.“ Мисли като тези подсилват вярвания, които не са факт. Единствения начин да усещате по-малко болка е да вярвате, че сте достатъчно силни да продължите напред, когато нещата се променят.

Освободете се от привързаността към миналото

Запомнете, че не можете да промените миналото

Не го мислете отново и отново. Не се самонаказвайте. Не отказвайте да го приемете. Единствения начин да облекчите болката от минали събития е като потърсите вътрешен мир и спокойствие. Никой и нищо не може да създаде мир в главата ви, освен вас самите.

Заместете страха с любов

Мислите за миналото създават страх, че сте пропуснали да изживеете пълноценно живота си или страх, че никога вече няма да бъдете така щастливи. Фокусирайте се върху нещата, които обичате в момента и щастието ще измести тревожните мисли.

Направете настоящето си най-важно

Вместо да мислите за това, какво сте направили или не сте направили. Какъв човек сте бил или не сте бил. Помислете какъв човек искате да бъдете сега. Запишете се на обучителен клас, присъединете се към някаква група, помогнете на нуждаещи се хора. Направете днешния ден толкова пълен и смислен, че да не ви остава време да мислите за вчера. Съсредоточете се върху уроците, които трябва да се научат от минали грешки. Това е най-правилния подход да продължите смело и уверено напред.

Отворете съзнанието си

Често се привързваме към неща, ситуации или хора, защото се чувстваме добре с тях. Това обаче са познати неща и ние знаем как ще ни накарат да се чувстваме. Имайте в предвид, че новите неща, ситуации и хора могат да ви накарат да се почувствате още по-добре. Единствения начин да разберете е смело да се впускате в нови инициативи и преживявания.

Освободете се от привързаността към постигането на резултати

Оставете нещата да се развиват от само себе си

Това не означава, че не трябва активно да работим за създаването на по-различно бъдеще. Това просто означава, че трябва спокойно и без притеснения да приемем несгодите и да се опитате да извлечем най-добрите поуки от тях.

Проверете своята привързаност

Ако сме привързани към постигането на определени резултати – работа мечта или перфектна връзка – може да подхранваме една илюзия за идването на деня, в който щастието ще се настани навсякъде около нас. Най-важния момент да бъдем щастливи обаче е сега, защото сега е всичко, което съществува.

Освободете се от необходимостта да знаете, какво ще се случи в бъдеще

Животът предполага несигурност, без значение какви са намеренията ни. Натрапчивите мисли за утрешния ден ни карат да пропиляваме живота си, защото винаги ще има утре на хоризонта. Няма гаранции за това как ще се развият нещата. Нашето щастие зависи от това, колко добре живеем днес.

Преследвайте целите си сега

Не е нужно да имаме определена сума пари в банката, за да водим по-смислен живот. Трябва да разберем какво наистина е от значение за нас, да отделим необходимото време и да го направете. Каквото и да ни прави щастливи, трябва да го правим сега, а не да го отлагаме за по-късно.

Поучавайте се съвместно с другите хора

Дори най-просветените хора се поддават на навика от време на време. Останете отворени за различни възможности и споделяйте идеите си с други хора. Отварянето към хората и изслушването на тяхното мнение ще ви спести много неприятности при постигането на целите.

Освободете се от привързаността към чувствата

Разберете, че болката е неизбежна

Без значение колко подреден и мирен живот имаме, понякога губим неща или хора, които имат голямо значение за нас и това ни кара да чувстваме болка. Това обаче не е толкова лошо, колкото може би си мислите. Знайте, че болката е неизбежна, но страданието всеки сам си го избира.

Водете си дневник

Не винаги имаме възможност да изразим пряко чувствата си към хора, които ни вдъхновяват. Това обаче не означава, че трябва да ги преглътнем и да не им дадем гласност. Водете си дневник, записвайте чувствата си и вдъхновяващи мисли.

Бъдете благодарни

Напълно се насладете и бъдете благодарни за щастливите мигове. Ако се намирате в тъмен период от живота си помнете, че той има за цел да ви даде ценен житейски урок. Много скоро отново ще имате щастливи моменти. Всичко е циклично.

Потърсете вътрешен мир тук и сега

Най-голямото желание на всеки човек е да бъде щастлив и да живее в мир със себе си. Дори ако си мислите, че искате да сте ядосани, всъщност целите мир с нещата, които ви се случват в момента и тези, които ще ви се случат в бъдеще. Вътрешния мир е съзнателен избор, затова го направете.

Не винаги ще бъде лесно да следвате съветите изложени по-горе. Понякога ще се чувствате принудени да се привържете физически и психически към хора и идеи, които ви носят някакво чувство за контрол и сигурност. Може дори силно да вярвате, че ще бъдете щастливи, ако се борите да задържите нещата и хората, които са в живота ви.

Просто знайте, че имате силата да избирате моментите и преживявате нещата, на които се наслаждавате по два начина – с чувство на притежание, тревожност и страх или с чувство на свобода, мир и любов.
Най-важния въпрос е: Какво искате да изберете точно сега?
Рейтинг:
4.0/5 на базата на 7 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...