Назад до Самоконтрол и мотивация

Как да се предпазим от burn out – съвети за психично здраве

Така нареченото „ прегаряне“ на работното място е може би едно от най-често срещаните състояния у съвременния човек. Дългите часове работа в офис и постоянното мислене за нея, дори и извън графика, затормозяват човешката психика. Психолозите определят този тип тревожност на ума като много опасна, защото когато се натрупва с години, е възможно да премине в паник атака или да влоши цялостното състояние на организма: депресии, проблеми и с имунната система, поява на мигрена. За щастие, ако човек осъзнае на време, че е в режим на „burn out”, има много начини, които могат да му помогнат. Ще споделим с вас част от тях.

Правете дейност, която е противоположна на вашата

Знаете, че е важен балансът между дух и тяло. Какво имаме предвид: ако работата ви е свързана изцяло с психическо натоварване, работите с интелекта си, то е нужно да спортувате или да правите друга физическа дейност. Това е важно не само за физическото ви здраве, но и за психическото.

Психика vs Физика

Когато мозъкът ви привикне с една и съща дейност всеки ден, той е регистрира като скучна и безинтересна, започва да се засилва чувството на неудовлетворение. Когато правите някаква другата дейност мозъкът ви спира да дава сигнали за умора, отегчение или натоварване.
Има много примери за обратното: професионални спортисти, които успоредно с футболната си кариера има висши образование и доктораски степени. Стив Копъл (Манчестър Юнайтет) има икономическо образование в университета в Ливърпул, защитникът Кларк Каралайл има диплома за професионално футболно писане, Оливър Биерхоф също има икономическа диплома.
Интересно е, че Люк Суан, защитникът на анлгийския национален отбор, е завършил във философския факултет в Манчестър, неговата игра е балансирана и важната за английския отбор, а експертите по футболни залагания са категорични, че английския национален отбор, има реални шансове за спечелване на Евро 2021 с коефициент 10.00. Доказано е, че когато се сменя интелектуална дейност с физическа качеството на живот е по-добре, трупането на знания с комбинация със спорт е гаранция за добри резултати в дейността, с която се занимавате, както и много добър модел за начин на живот.

Медитация

Ако работата ви е свързана с сериозен интелектуален и психически стрес, трябва да опитате да се отпуснете за не повече от 10-15 минути. Комбинирано с дихателни практики и физически упражнение медитацията може да направи чудеса с вашия ум.

Доказано е, че ако учите за изпит или трябва да запомните голямо количество информация за кратко време, медитирайки вие успокоявате съзнанието си и се концентрирате 70-80% по-бързо.

П.С. Много често срещана грешка е, когато започвате да медитирате да спрете да мислите, за каквото и да е било. Мозъкът ни е така програмиран, че в момента, в който му кажеш да спре да прави определена дейност, той не може да престане да мисли за това.
 Когато медитирате отразете събитията, които са ви се случили през деня, но не се спирайте на никое конкретно, не задълбочавайте. Медитативните техники не са свързани с сериозна концентрация на умствения потенциал, а напротив с пълно отпускане и дори хаотичност. 

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...