PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Самоконтрол и мотивация

Как да постигнем вътрешен мир?

Един от проблемите с идеята за духовно пробуждане е липсата на ясна дефиниция. Какво точно е духовно пробуждане и има ли начин да разберете дали сте отворили съзнание си за него?

Според Дийпак Чопра пробуждането се случва, когато вече не живеете в свят на сънища, където филтрирате всичко през егото си и се фокусирате върху бъдещето и миналото. Вместо това имате почти едновременно осъзнаване на вашето индивидуално Аз и връзката между това и всичко останало.

Когато погледнете традициите на вярата, има обща нишка, която описва това състояние като нирвана, просветление или пробуждане. Това съзнание се случва, когато спрете да бъдете наблюдател и вместо това се питате кой наблюдава?

Например, помислете за поглъщане във филм - вашите емоции и физиология се държат така, сякаш сте в дълбокото пространство с Люк Скайуокър или с Дороти, когато тя се изправи срещу Злата вещица. В този момент преживяването на филма се усеща реално - сърцето ви забързва, чувствате се развълнувани, уплашени или обнадеждени. След това телефонът ви звъни или човекът зад вас кашля силно и вие се връщате в различна реалност: вие седите в киносалон и споделяте опита с космическите пътувания или жълтите тухлени пътища с другите.

Примери за пробудени хора

Хората обикновено се сещат за имена като Махатма Ганди, Буда и Исус идват на ум. Или може би Майка Тереза ​​или Нелсън Мандела. Тези вдъхновяващи фигури може да ви накарат да повярвате, че събуждането е равносилно на съвършенство. Ако е така, опитайте се да измислите по-подходящи примери за хора, които са будни.

Хората, които моделират това, че са духовно будни, но не са перфектни, а просто канализират правилно енергията си. 

Наблюдение на вашите модели


Един от първите признаци на пробуждане е забелязването. Може да преминавате през живота на автопилот, без да се замисляте много кой сте, какво искате и защо сте тук. Искането на тези въпроси е като да включите светлина в предишна тъмна стая. Ако сте наясно, че сте свидетели на начина, по който правите живота си, може да се запитате:

  • Наистина ли трябва да пия толкова много?
  • Защо се ядосвам толкова често?
  • Защо винаги се сравнявам с другите?
  • Защо не мога да стана от леглото, когато ми се включи алармата?
  • Наистина ли имам нужда от толкова много червено месо в диетата си?
  • Защо привличам толкова много драма?

Първата стъпка в растежа винаги е осъзнаването на настоящия момент, последвано от импулс за промяна на нещо.

Усещане за връзка

Връзката идва от усещането за принадлежност към човечеството. Това може да се случи, когато:

Имате повишено съзнание за съществата, с които споделяте планетата. Може да решите да спрете да ядете месо или може да се хванете в капана на мухи и паяци, вместо да ги убивате. Роналдо е един от най-известните природозащитници и пример за подражание на много млади футболисти. Експертите по футболни залагания са убедени, че неговият Ювентус имат реални шансове с коефициент за победа 2.10 в предстоящия двубоя срещу Атланта. Според Роналдо духовното връзка може да се изгради по различни начина. Например  като осъзнаване, че отпадъците, използването на пластмаси или пропиляването на храна вече не е приемлива лична практика.

Намиране на вътрешен мир

Мислете за вътрешния мир като за константа. Това не означава, че нещата не се объркват в живота ви, а просто означава, че когато нещата вървят зле, не сте на емоционални влакчета от гняв, разочарование или отчаяние.

Далай Лама описва вътрешния мир като побиване на пръста - все още изпитва емоционален заряд, но той е мимолетен. Вътрешният мир е като лупа на положителни емоции и рикошет за отрицателните. От вас зависи как ще го съхраните.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...