Назад до Космос и непознати територии

Какво се случва със Слънцето?

В момента нашето Слънце би трябвало да е в максимума на своя 11-годишен цикъл, но учените са озадачени от необичайната пасивност на нашата звезда. Те са на мнение, че нещо необяснимо се случва с нашето Слънце.

Според учените такава ниска активност на слънцето не е наблюдавана в последните 100 години, като слънчевите петна по неговата повърхност са наполовина по-малко от очакването и магнитните полета се променят несинхронизирано.

Слънцето генерира огромни магнитни полета при своето въртене. Слънчевите петна често са с диаметър по-голям от този на Земята. Това са области в които действат интензивни магнитни сили, които образуват разрушителни слънчеви бури. Тези бури изстрелват към космоса милиони заредени частици. Достигайки Земята тези частици могат да повредят сателитите, да заглушат сигнала на клетъчните телефони или да предизвикват повреди във всякакъв вид електронни системи.

Според учените тази есен Слънцето трябва да достигне пика на активност в своя 11-годишен цикъл или т.н. слънчев максимум, но до момента се случва точно обратното. Според Дейвид Хатауей, който е ръководител на отдела по соларна физика към НАСА, Слънцето в момента е в своята най-ниска активност от поне 200 години.

Това буди силно недоумение сред учените. Те не могат да дадат отговор на въпроса дали това затишие в слънчевата активност е временно явление или е начало на някакъв по-продължителен процес, който според тях може да повлияе на глобалното затопляне.

Отговора на въпроса: „Какво се случва със Слънцето?” става още по-труден, тъй като в момента се случва едно от най-необичайните обръщания на магнитните му полюси. Обикновено магнитните полюси на Слънцето сменят своята полярност на всеки 11 години. По време на тази смяна на полюсите магнитното поле на Слънцето постепенно отслабва, докато достигне 0-та и след това се появява отново, но с обърнати полюси. От това което учените знаят до момента смяната на магнитните полюси на Слънцето съвпада с пика на слънчевата активност.

Това, което озадачава учените е, че тази година липсва синхрона при смяната на магнитните полюси на Слънцето. Северният полюс смени своята полярност преди около година и в момента има същата полярност, като южния магнитен полюс. Това е необичайно голямо забавяне между двете обръщания, което не е наблюдавано до момента. Учените на базата на текущите сателитни измервания очакват южния магнитен полюс на Слънцето да промени своята полярност през следващия месец.

Другата голяма дилема пред учените е, че в момента петната по повърхността на слънцето са наполовина по-малко от очакваното. Освен по-малко на брой, слънчевите петна са и много по-слабо активни и нямат нищо общо с тези от предишните пикове на слънчевата активност.  По време на предишния слънчев максимум през 2003г. бе наблюдавана най-силната слънчева буря, откакто се водят такива изследвания. Тогава милиардите заредени частици изпратени към Земята предизвикаха истински хаос и редица електронни уреди и навигационни системи отказаха да функционират нормално. Астронавтите от космическите станции пък се скриха в специално пригодени убежища, за да се предпазят от опасната слънчева радиация.

Според някои учени това необичайно поведение на Слънцето може да е връщане към неговото по-спокойно състояние, след периода на висока активност започнал през 40-те години на 20-ти век. Това може би е началото на един продължителен период на по-ниска активност на Слънцето. Ако това наистина е така, то намалената магнитна активност на Слънцето може да доведе до забавяне на процесите на глобално затопляне. Учените обаче са на мнение, че това не би спряло нацяло глобалното затопляне, което смятат, че е причинено от човешката дейност пред последните 200 години.

Рейтинг:
4.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Yanko Genev
Необичайни съвпадения, но не и случайни - засега, само водя регистрация вече 56г.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...