PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Самоконтрол и мотивация

Какво не трябва да приемаме за чиста монета според Буда

Преди много векове в днешен Непал живял един народ, който бил известен с наименованието Камала. Хората от този народ били много объркани заради многобройните мъдреци, аскети и почитани хора, които обикаляли земите им.

Те били объркани, защото ученията на различните мъдреци били противоречиви. В даден момент от живота си всеки един от нас може да се окаже в подобно състояние на объркване, както се е чувствал народа Камала.

За да разберат истината хората отишли при Буда, за да го попитат, в какво да вярват. Буда обаче им дал отговор, който бил малко очакван. Вместо да им каже в какво да вярват, той им обяснил в какво НЕ трябва да вярват.

Ето и кои са нещата, на които не трябва да се доверяваме според Буда:

  1. Не вярвайте на обикновените приказки. Способността да се изпитват и тестват вярванията по подходящ начин се нарича подходящо внимание. Способността да се разпознават и избират мъдри хора като наставници е признак, че сте намерили възхитителни приятели.

  2. Не вярвайте в традициите само защото са стари и са се предавали в продължение на много поколения и на много места.

  3. Не вярвайте на нещо само защото хората говорят много за него. В повечето случаи това са чисто и просто слухове.

  4. Не вярвайте на нещо само защото са ви показали писмено свидетелство на някой древен мъдрец.

  5. Не вярвайте в неща, които сте си представяли, мислейки, че тъй като това е необикновено, то трябва да е вдъхновено от Бог или някакво друго възвишено същество.

  6. Не вярвайте в нещо само защото презумцията е в негова полза, или защото обичаите от много години настояват да го приемете за истинно.

  7. Не вярвайте в нещо само защото е свързано с авторитета на вашите учители и свещеници.

  8. Не вярвайте в предположенията. След задълбочено разследване и размисъл вие трябва сами да откриете онова, което е най-ползотворно за вас и за света като цело.

  9. Не вярвайте в някое учение само заради почит и уважение. Тествайте го, така че сами да се убедите в душевните ползи, които то носи.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Runetri
Трябва да вярваме единствено на личното откровение, на гносиса от Бог, който ни се разкрива!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...