Назад  |   Начало  »  Медия  »  Любопитно  »  Самоконтрол и мотивация  »  Какво не трябва да приемаме за чиста монета според Буда

Какво не трябва да приемаме за чиста монета според Буда

Какво не трябва да приемаме за чиста монета според Буда

Преди много векове в днешен Непал живял един народ, който бил известен с наименованието Камала. Хората от този народ били много объркани заради многобройните мъдреци, аскети и почитани хора, които обикаляли земите им.

Те били объркани, защото ученията на различните мъдреци били противоречиви. В даден момент от живота си всеки един от нас може да се окаже в подобно състояние на объркване, както се е чувствал народа Камала.

За да разберат истината хората отишли при Буда, за да го попитат, в какво да вярват. Буда обаче им дал отговор, който бил малко очакван. Вместо да им каже в какво да вярват, той им обяснил в какво НЕ трябва да вярват.

Ето и кои са нещата, на които не трябва да се доверяваме според Буда:

 1. Не вярвайте на обикновените приказки. Способността да се изпитват и тестват вярванията по подходящ начин се нарича подходящо внимание. Способността да се разпознават и избират мъдри хора като наставници е признак, че сте намерили възхитителни приятели.

 2. Не вярвайте в традициите само защото са стари и са се предавали в продължение на много поколения и на много места.

 3. Не вярвайте на нещо само защото хората говорят много за него. В повечето случаи това са чисто и просто слухове.

 4. Не вярвайте на нещо само защото са ви показали писмено свидетелство на някой древен мъдрец.

 5. Не вярвайте в неща, които сте си представяли, мислейки, че тъй като това е необикновено, то трябва да е вдъхновено от Бог или някакво друго възвишено същество.

 6. Не вярвайте в нещо само защото презумцията е в негова полза, или защото обичаите от много години настояват да го приемете за истинно.

 7. Не вярвайте в нещо само защото е свързано с авторитета на вашите учители и свещеници.

 8. Не вярвайте в предположенията. След задълбочено разследване и размисъл вие трябва сами да откриете онова, което е най-ползотворно за вас и за света като цело.

 9. Не вярвайте в някое учение само заради почит и уважение. Тествайте го, така че сами да се убедите в душевните ползи, които то носи.

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 5002

Препоръчани продукти

Коментари за Какво не трябва да приемаме за чиста монета според Буда

 1. .

  Трябва да вярваме единствено на личното откровение, на гносиса от Бог, който ни се разкрива!

Подобни статии