Назад  |   Начало  »  Медия  »  Любопитно  »  Природа и здраве  »  За какво могат да ни бъдат полезни черупките от яйца

За какво могат да ни бъдат полезни черупките от яйца

За какво могат да ни бъдат полезни черупките от яйца

Почти всички хора изхвърлят черупките от яйца, след като са приключили с готвенето. Малцина са онези, които са наясно с многобройните ползи за здравето, които носят черупките.

Яйчените черупки са най-добрия естествен източник на калций, освен това са много лесни за храносмилане и усвояване от организма. Техните здравословни качества се засилват и от наличието на редица други ценни минерали.

Калцият, който се среща в черупките от яйца е същия, от който са изградени нашите кости и зъби. Освен за костите калция е много важен още за мускулите и нервната система. Натрошените на ситно черупки са лесни за усвояване от организма и това е потвърдено от редица проучвания направени от Националния институт по здравеопазване в САЩ. Употребата на натрошени яйчени черупки намалява кръвното налягане, понижава нивата на холестерол и разбира се укрепва костите.

Половин супена лъжица стриди яйчени черупки е достатъчно, за да осигури около 90% от препоръчителната дневна доза за възрастен човек, тъй като в нея се съдържат около 1000 – 1500 мг. калций.

Ето как лесно и бързо да се възползвате от употребата на черупките от яйца:

  • Първо сварете яйцата за около 10 минути, за да премахнете вредните бактерии.
  • След това оставете сварените яйца да се охладят.
  • Обелете яйцата и натрошете на ситно техните черупки.
  • Съхранявайте ситно натрошените черупки в предварително стерилизиран буркан.
  • За да използвате натрошените черупки като естествен източник на калций просто ги добавете към смутита или тестени изделия.
Рейтинг: 5.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 1688

Препоръчани продукти

Коментари за За какво могат да ни бъдат полезни черупките от яйца

    Подобни статии