PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до История, митове и легенди

Исторически факти и митове

„Историята е купчина лъжи за събития, които никога не са се случвали, разкарани от хора, които не са били там.“ - Джордж Сантяна

Много хора са съгласни с тази констатация, независимо дали става въпрос за някаква лична история, финансови схеми и всякакви други истории. Светът е пълен с доказателства за безброй лъжи по време на цялата човешка история. Настоящата статия ще ви запознае с някои от най-големите и широко разпространени лъжи. И така, нека истината ни озари сега!

Декларацията за независимостта на САЩ не е подписана на 4-ти юли

На 2-ри юли Втория континентален конгрес във Филаделфия гласува единодушно обявяване на независимост на тринадесетте Съединени Американски щати. Два дни по-късно на 4-ти юли Конгресът приема декларацията за независимост.

Ябълката не го е удавила по главата

Всеки е чувал историята за това как сър Исак Нютон формулира теорията за гравитацията. Докато си седял под едно дърво, ядна ябълка се откъснала от него и паднала върху главата му. Това обаче е мит, който през годините се е наложил като истина. В действителност Исак Нютон е получил своето вдъхновение, докато е наблюдавал ябълки, които падат в двора на майка му.

Работниците, които са построили египетските пирамидите не са били роби

Повечето хора смятат, че египетските пирамиди са построени от роби или извънземни, но през 2010 г. археолозите направиха откритие, което се противопоставя на този мит. В близост до пирамидите са открити гробници на работници, участвали в тяхното изграждане. Близостта на гробниците до пирамидите показва, че работниците не само са били платени, но и уважавани.

Айнщайн не е бил слаб по математика в училище

Едно широко застъпено убеждение е, че Анщайн е бил много слаб по математика в училище. През 1935 г. един равин в Принстън показва на Айнщайн вестник със следната статия: „Най-великият жив математик е бил слаб по математика в училище.“ Айнщайн обяснил на равина, че не е бил слаб по математика в училище. Казал му още, че преди да навърши 15 години вече е бил овладял диференциалното и интегрално смятане.

Алфред Драйфус не е бил предател

През 1894 г. капитан Алфред Драйфус, офицер от френската армията с еврейски произход е обвинен, че издава военни тайни на германците. Той е изправен пред военен съд и е осъден на доживотен затвор. Заточен е на Дяволския остров, в близост до южноамериканското крайбрежие. Алфред остава в затвора до 1906 г, когато негови защитници предвождани от писателя Емиле Зола успяват да докажат неговата невинност.

Манията за величие на Наполеон няма граници

Според някои историци Наполеон е вярвал, че войниците му са виновни за това да липсва част от носа на Сфинкса. Това обаче се случва няколко века преди Наполеон да се роди. През 15-ти век арабския историк Ал Маяризи пише, че носът е разрушен от суфийски мюсюлманин на име Мухамад Саим ал-Дар. Местните хора се кланяли и носели дарове на Сфинкса, за да имат обилна реколта и да ги предпази от наводнения. Мюсюлманската религия обаче забранява кланянето на идоли и затова носа на Сфинкса бил разрушен.

Робството не е било разпространено само в южните щати

Независимо от това какво пише в учебниците по история, робството не е процъфтявало само в южните щати. През целия 18-ти век в северните щати също имало много роби. Може да звучи невероятно, но през 1740 г. една пета от населението на Ню Йорк е било от роби. Едва през 1804 г. северните щати премахват робството, но това не се е случило веднага. Почти 40 години по-късно през 1840 г. в Кънектикът все още има 17 регистрирани роби.

Той знаеше, че руснаците блъфират

На 16 октомври 1962 г. Джон Кенеди и неговите съветници разбират, че Съветският съюз е разположил ядрени оръжия в Купа. Това си действие Съветският съюз все чувствително предимство над САЩ в ядреното съперничество между двете суперсили и светът бе много близо до ядрен Армагедон.

В продължение на 13 дни светът тръпнеше в очаквана на най-лошото, но благодарение на дипломатическите умения на Кенеди се постигна споразумение с руснаците. На 22-ри декември президентът обяви публично, че знае за ракетите разположени в Куба и е дал ултиматум на руснаците да преместят ракетите. Благодарение на спокойната решителност на администрацията на Кенеди и благоразумието проявено от съветските лидери карастрофата бе предотвратена и ракетите бяха изтеглени от Куба.

Едисон не е първият човек изобретил електрическа крушка

Електрическата светлина е част от ежедневието ни вече повече от 100 години, но тя не е била „изобретена“ в традиционния смисъл на думата през 1879 г. от Томас Едисън. Той обаче е създал първата лампа с нажежаема жичка, която започнала да се продава в търговските обекти. Едисън обаче не е нито първият, нито последният човек, който се е опитвал да изобрети електрическа лампа с нажежаема жичка.

Всъщност преди изобретената от Едисън лампа има над 20 изобретени лампи с нажежаема жичка. Въпреки това изобретяването на на електрическата лампа често е приписвано на Едисън, най-вече заради комбинация от три фактора: по-ефективен материал за нажежаване, по-силен вакуум и висока устойчивост на стъклената обвивка, което прави неговата лампа по-надеждна и дълготрайна.

Троянският кон е измислен

Троянската война е една от най-известните истории в човешката цивилизация. Всеки е чувал за Троянският кон, с помощта на който е превзета Троя. Гигантският кон обаче не е нищо повече от един мит, споменат за първи път от Омир в „Одисея“. Войната обаче е истинска и Троя наистина е опожарена до основи.

Колумб не е стъпвал на американска земя

Откриването на Америка е приписвано на Христофор Колумб, но той никога не е стъпвал на американска земя. Съществуват множество доказателства, че викингски изследовател на име Лайф Ериксон е първият европеец, който достига Северна Америка през 11-ти век. Той е бил вторият син на Ерик Червеният, който заселил Гренландия. Ериксон се счита за първият европеец, който достига до Северна Америка.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...