Назад  |   Начало  »  Медия  »  Любопитно  »  Природа и здраве  »  Изобретяването на инсулина - когато медицината може да сътвори чудо

Изобретяването на инсулина - когато медицината може да сътвори чудо

Изобретяването на инсулина - когато медицината може да сътвори чудо

Често говорим, че медицината не може да сътвори чудеса. Епизоди като този доказват, че грешим.

През 1922 г. учени от университета в Торонто отиват в болнична стая пълна с деца, които страдат от диабет. Повечето от децата са в кома и са в лошо състояние, предизвикано от диабетна кетоацидоза. Този случай е известен като един от най-невероятните моменти на медицината. Представете си стая пълна с родители, седнали на ръба на леглото, в очакване на неизбежната смърт на детето си.

Учените минават през всяко легло и инжектират на всяко дете новия пречистен екстракт инсулин. Когато започнали да инжектират и последното дете в стаята, първото дете, което инжектират, започва да се събужда. И така, едно по едно, всички деца се събуждат от диабетна кома.

Така стаята, над която тегне смърт и тъга, се превръща в място на радост и надежда. Всичко това се случва благодаренине на д-р Фредерик Бантинг (млад хирург) и д-р Чарлз Бест (студент по медицина), които лично инжектират децата, а само година по-рано, през лятото на 1921 откриват инсулина.

Вярвате ли в чудеса?
 
 

Рейтинг: 4.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 685

Препоръчани продукти

Коментари за Изобретяването на инсулина - когато медицината може да сътвори чудо

    Подобни статии

    Лъжат ли адвокатите?

    Лъжат ли адвокатите?

    Един адвокат имал жена и 12 деца. Семейството трябвало да се премести в нова къща, но на адвоката му...