Назад до Самоконтрол и мотивация

Защо трябва веднага да спрете да обвинявате другите

Забелязали ли сте колко виновно-щастливо е съвременното общество? Ние обичаме да се обвиняваме взаимно. Независимо какъв е проблема или дали изобщо съществува проблем, винаги ще се намери някой, който да размаха пръст, търсейки вината в другите.

Обвиняваме правителствата, обвиняваме родителите си, обвиняваме учителите, обвиняваме хората, които не са съгласни с нас. Прекъсваме дългогодишни приятелства, заради някакви незначителни и дребни спорове. Най-страшното е, че всичко това се смята за 100% нормално и напълно оправдано.

Това кара много хора да се замислят: "Ние цивилизовано общество ли сме или група диваци, които са жадни за това непрекъснато да обвиняват някого?"

Осъждането на другите е пълна загуба на време. Нещо повече непрекъснатото търсене на вина е една от основните причини за нашите лични проблеми и проблемите на обществото като цяло. Може би нашето опиянение към вината е причината за омразата, терора и корупцията, за които естествено отново обвиняваме други хора.

Много хора няма да се съгласят с тази констатация, но ние сме длъжни да изложим нашата гледна точка, поради следните причини:

Търсенето на вина е в резултат на егото

Егото се подсилва от страха и гнева. Затова, когато правим избори основани на егото, това по-често е свързано с нещо негативно, отколкото с любов.

Вината подчертава властта ни над някой друг

Когато търсим вина ние седим и се оплакваме, а не се опитваме да направим света едно по-добро място за всички нас. Посредством търсенето на вина ние се поддаваме на гнева и страховете. Позволяваме на отрицателната енергия, причинила проблема, да се разрасне още повече. Вместо да използваме силата си за положителна промяна, ние попадаме в капана на негативизма.

Търсенето на вина отчуждава хората и създава разделение

Осъждането може да скара стари приятели, да раздели семейства или да причини стрес на работното място. Не вярвате ли? Опитайте се да откриете процъфтяващи отношения в семейството, на работното място или сред група приятели, когато хората непрекъснато се обвиняват един друг.

Упреците никога не правят нещата по-добри

Когато идентифицираме и накажем човека, който осъждаме, подобряват ли се нещата? Наказанието превръща ли го автоматично в по-добър човек? Ако това беше така престъпността отдавна трябваше да е елиминирана. Наличе е точно обратния ефект, колкото по-големи са наказанията, толкова повече престъпления стават.

Осъждането не прави хората щастливи

Виждали ли сте някога човек жаден за това да съди другите да бъде щастлив? Чувствали ли сте се някога добре, след като сте се накарали на друг човек? Чувствали ли сте се някога добре, след като някой ви обвинява? Може би си направихте изводите кое чувство е по-добро – обвинението или състраданието?

Обвиняването е нарцистично поведение

Когато един човек обвинява друг, той реално му казва: „Аз знам всичко и съм прав.“ В действителност обаче нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Изключително нарцистично е да се предположи, че нашата гледна точка е единствената правилна. Освен това, как може да претендираме, че знаем всичко, след като болшинството от разбиранията ни се основават на слухове от телевизията или социалните мрежи. Повечето неща за които спорим, дори не сме ги виждали на живо. Може да прозвучи смешно за повечето хора, но отговора на тероризма и корупцията трябва да е любов и състрадание.

Много хора ще си кажат: „Значи трябва да оставим терористите и престъпниците да се развихрят по улиците.“ Категорично НЕ, идеята тук е, че обвиненията по никакъв начин няма да помогнат за разрешаването на проблема. Дори напротив ще създаде още повече от същите проблеми, които искаме да премахнем. Замислете се, не се ли случва точно това с тероризма в последните години. Все повече осъждаме терористите, а нападенията стават все повече и повече.

Като общество ние сме неразривно свързани един с друг и когато е налице някакъв проблем по веригата, всеки един от нас е свързан и отговорен за това. Приемането, че сме едно цяло и всеки е отговорен за действията на другия, ще подобри значително взаимоотношенията между хората.

Омразата, тероризма и корупцията показват, че ние като общество създаваме и дори разширяваме един свят в който властват терора и страха. Затова, ако искаме по-малко терор, омраза и корупция, трябва да създадем общество основано на мира и любовта. Това означава всеки един от нас да направи своя личен избор. Да продължи да насажда вина и омраза или да изразява любов и състрадание.

 

Рейтинг:
4.5/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...