Назад до Самоконтрол и мотивация

Защо не трябва да се напрягаме прекалено много, когато нещата се объркат

Как постъпвате, когато живота ни върви гладко и изпитвате трудности? Напук на изпитанията не го мислите много и го давате по-леко или започвате да се критикувате и самоосъждате?

Повечето хора започват да се критикуват и самоосъждат, когато проблемите се струпат на главата им. Поставянето на високи изисквания в личен и професионален план е хубаво нещо. Но неуспехите не бива да ви отчайват. Приемете ги по-скоро като урок, който трябва да научите, за да станете още по-добри. Повечето хора обаче изпитват дълбоко разочарование, когато техните очаквания се разминават с реалността.

Всеки има недостатъци и вие не сте изключение. Няма безгрешни хора на този свят. Трябва да разберете, че няма как да достигнете пълния си потенциал, ако не приемете себе си на 100%, а това включва и вашите недостатъци.

Затова в настоящата статия ви представяме 6 основни причини, да не се напрягате много, когато нещата не се развиват по вашия план.

1. Никой не е съвършен – това е истината точка. Ние всички сме пълни с недостатъци и това е напълно в реда на нещата.
2. Случват се грешки и инциденти – Всичко е наред, ако грешките и инцидентите са случайни. Няма безгрешни хора, нормално е всеки бърка. Тънкия момент тук е, че грешките трябва да са неволни, ако те са целенасочени, тогава вече говорим за съвсем различно нещо.
3. Всеки се тревожи за своите неща, не за вашите – Много пъти се притесняваме, че другите съдят или критикуват всеки наш ход. Трябва обаче да знаете, че хората ви вземат под внимание, само когато под една или друга форма са впечатлени от вас. Ние българите имаме една много добра поговорка, която ясно показва кое е важното в живота: „Човек, каквото сам си направи, никой друг не може да му го направи“.
4. Гледайте на неуспеха като на един добър пример – проявявайте снизходителност към себе си. Както бе споменато по-горе никой не е перфектен и вие също не сте. Освен това по този начин ще дадете добър пример и на вашите най-близки хора. Те също няма да търсят перфекционизма в себе си, когато ви видят, колко добре се чувствате, знаейки, че не всичко в живота ви върви по мед и масло.
5. Давайте най-доброто от себе си пък каквото стане – Когато каруцата се обърне пътища много. Тогава се замисляте за нещата, които сте направили и си казвате ами ако бях направил това или онова по различен начин. Не трябва да се измъчвате с такива мисли. Няма как предварително да прогнозираме най-добрия изход от всяка ситуация. Затова не се самоизмъчвайте. Продължавайте напред, давайки най-доброто от себе си.
6. Спокойствието е най-доброто нещо, което можете да направите за себе си точно сега – Самокритиката и самоосъждането карат хората да се чувстват нещастни и непълноценни. Няма как да живеете пълноценно, ако имате ниска самооценка за себе си.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...