PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Самоконтрол и мотивация

Защо всеки трябва да се възползва от силата на медитацията

Медитацията отнема маскимум 20 минути на ден

Наистина ли мислите, че сте прекалено заети за медитация? Колко време отделяте на ден в гледане на телевизия или безцелно сърфиране в интернет? Може да използвате времето си много по-пълноценно, благодарение на медитацията.

Проучванията показват, че ако медитираме само по 10 минути на ден ще намалим значително стреса и нивата на кортизол (стероиден хормон, който в много високи дози води до затлъстяване и болести). Липсата на достатъчно време не бива да е оправдание, защото колкото и ангажирано да е ежедневието ви , все ще се намери прозорец от 10-20 минути за медитация. Намерете такъв прозорец свободно време и медитирайте. Това ще ви накара да се чувствате по-добре, по-млади и по-енергични. С лекота ще вършите ежедневните задачи, които преди сте правили с толкова големи усилия. Медитацията дори ще ви помогне да съкратите списъка с ежедневни задачи, защото посредством нея ще осъзнаете какво наистина е важно за вас и какво не е ваша работа.

Медитацията може да се практикува от всеки, без значение дали е начинаещ или експерт

Много хора погрешно смятат, че след като не знаят нищо за медитацията, няма смисъл да си губят времето. Хората, които са се решили да започнат да медитират погрешно смятат, че трябва да са много напреднали, за да усетят положителни ефекти. Истината е, че медитацията носи силен стимулиращ ефект за мозъка, дори когато се осъществява за пръв път. Първо започва да намалят мозъчните бета вълни, което показва, че мозъците ни спират постоянната обработка на информация. Дори след еднократна 20-минутна медиативна сесия, умът се успокоява и това има своите външни проявления. Даже да медитираме само 2 минути, промените в мозъка ни започват да се осъществяват.

Медитация намалява стреса

Ако трябва да избирате между фитнес и медитация, след напрегнат и стресиращ ден, ви съветваме да изберете мидитацията. Защо ли? Може да изградите сериозни мускули, посредством медитация – мозъчните мускули! Разбира се физическите упражнения също са много важни и не са за пренебрегване, но медитирането трябва да е с приоритет.

Физическите упражнения също повдигат настроението и понижават стреса, но медиативните практики могат да увеличат размера на различни мозъчни структури, включително мозъчните области, участващи в повишаването на концентрацията и регулирането на емоциите.

Разбира се медитацията сама по себе си няма да ви помогне да се отървете от ненужните калории, но ще намали нивата на кортизол, а това ще направи свалянето на излишните килограми много по-лесна задача. Изследванията показват, че червата ни не работят оптимално, когато сме стресирани. Това от своя страна води до проблеми с наднормено тегло. Медитацията успокоява стреса и по-този начин съдейства за нормалната работа на храносмилателната система. Затова, ако имате достатъчно време за физически упражнения, трябва да имате достатъчно време и за медитация.

Медитацията може да се справи с тревожността и депресията

Многото работа и задължения предизвикват безпокойство и тревожност. Продължителното безпокойство действа негативно на надбъбречните жлези, което води до редица хормонални проблеми. За щастие университета - Harvard Medical School е направил редица изследвания, според които медитацията прави буквално чудеса, когато става въпрос за тревожност и депресия. В проучването хора, които изпитвали проблеми със стреса, били карани да практикуват йога и медитация. Почти веднага се появили физически доказателства, че нивата на стрес се понижават. Сърдечния ритъм и кръвното налягане на повечето хора се понижило. Честотата на дишане също се понижила. Хората, които описвали себе си като „емоционално стресирани“ се чувствали напълно различни след само 90 минутна сесия с йога упражнения и медитация. В изследването участвали 113 човека, а резултатите били повече от впечатляващи. Около 50% от хората с депресия почувствали положителна промяна, тревожността също намаляла с около 30%. Общото благосъстояние на участниците в изследването се подобрило с 65%.

Медитацията ще ви помогне да изглеждате по-млади

Хората, които редовно практикуват медиативни техники изглеждат по-млади, по-щастливи и по-свежи. Освобождавайки съзнанието си от излишното напрежение те много по-лесно се справят с житейските несгоди. Не случайно опитните медитатори живеят по-дълго и изглеждат по-млади от останалите хора. Основно това се дължи, заради намаляване нивата на стреса. Изследване проведено върху 1989 обитатели на старчески домове в Англия, показва ясно, че старците практикуващи трансцендентална медитация се чувстват по-добре психически, имат по-ниско кръвно налягане и живеят по-дълго.

Учените подозират, че медитацията забавя процеса на стареене, защото в много случаи той се ускорява от натрупването на големи количества стрес. Ако ви остава време да използвате кремове и маски против стареене, значи нямате извинение, че досега не сте използвали медиативните техники като средство против стареене.

Всички ние живеем забързан и динамичен живот, изпълнен с ежедневни стресови ситуации. Един уникален начин да се справим с всички тези негативни последици на съвременния начин на живот е посредством медитацията. Предвид многобройните ползи, които тя носи за тялото и ума не бива да си намираме изкуствени оправдания, че не можем да отделим 20 минути. Ако все още не сте се решили да направите първата крачка сега е момента да пробвате и сами да се убедите в невероятните ползи, които носи медитацията.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...