PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Природа и здраве

Етерични масла, които ни предпазват от грип и настинка

Етеричните масла могат да са от голяма полза по време на зимния сезон, когато върлуват настинките и грипа. Много от етеричните масла имат силни антибактериални и антивирусни свойства. Те ни помагат да се защитим от вирусите и насърчават по-бързото възстановяване, след боледуване. Те могат да бъдат и вдишани за успокояване на респираторните проблеми, да се прилагат локално с цел антибактериални и противовъзпалителни ползи или дори да се прилагат орално.

Представяме ви списък от 5 етерични масла, които всеки трябва да има под ръка през сезона на грипа и настинките:

Риган 

Eтеричното масло от риган има доказани антибактериални свойства и е много полезно при респираторни инфекции. За много хора това е един силен „природен антибиотик“. Пиенето на чаша вода с няколко капки от маслото облекчава болките в гърлото, раните в устата, бори се с инфекциите на синусите. Маслото е много силно, затова винаги трябва да се използва разредено и за кратък период от време. При остри заболявания се препоръчват от 4 до 6 капки от маслото в продължение максимум на 10 дни. Изследване проведено през 2009г. установи, че маслото от риган предотвратява растежа на няколко бактерии, отговорни за респираторните инфекции.

Карамфил

Етеричното масло от карамфил има антимикробни свойства, което го прави изключително ефективна съставка при гаргара, за облекчаване на болките в гърлото. Маслото има охлаждащ ефект и противовъзпалителни свойства. Може да се използва като отхрачващо средство за респираторни проблеми като: настинка, кашлица, синузит, астма и бронхит. Освен това етеричното масло от карамфил подобрява имунната защита на организма.

Евкалипт

Етеричното масло от евкалипт има много лечебни свойства. То е противовъзпалително, антисептично, отхрачващо, имуностимулиращо и действа като природен антибиотик. Подобрява дишането и е ефективно за всякакъв вид респираторни заболявания, включително настинка, грип, проблеми със синусите, астма, инфекции на гърлото и кашлица. За лечение на респираторните проблеми маслото се използва в изпарител или овлажнител.

Мента

Етеричното масло от мента помага при настинка и грип, защото отлични отхрачващи свойства. Освен това маслото успокоява възпаленото гърло и сухата кашлица. Използва се още са сваляне на висока температура, чрез втриване на няколко капки от маслото по петите или задната част на врата (на тези места тялото абсорбира най-добре. Ментата помага и за облекчаване на главоболието.

Хвойна

Етеричното масло от хвойна има силни антимикробни и противогъбини свойства. Хвойната има доказан ефект при лечението на Метицилин-резистентен стафилокок и други инфекции, които са устойчиви на антибиотици. Вдишването на това масло посредством изпарител помага при лечението на бронхит. Препоръчва се маслото от хвойна да се комбинира с масло от евкалипт, за облекчаване на възпалението на бронхите и кашлицата.

Виброцил - при грип и настинка - https://apteka.framar.bg/03000481/%D0%B2%D0%B8%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%BB-%D1%81%D0%BE%D0%BB-15-%D0%BC%D0%BB

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...