PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до История, митове и легенди

Ерик Ян Ханусен - историята на личния телепат на Адолф Хитлер

Един от фактите за Хитлер, който всички негови съвременници (врагове или съюзници, без значение) коментират – невероятно магично поведение пред публика, което хипнотизира,вдъхва уважение и страхопочитание. Кому ли се е дължало това? Понякога историята е доста неочаквана.

Ерик Ян Ханусен (много по-малко известен с истинското си име Херман Щайншнайдер) бил роден на 2 юни, 1889 година във Виена. Родителите му били артисти с еврейски произход и малкият Херман пътувал доста с тяхната трупа. Майка му била певица, а баща му – актьор.

За ранния му живот не знаем много, защото самият Херман не искал да се говори за произхода му. Твърди се, че известно време е попътувал с различни циркови групи, а след това е влязал в австрийската армия, където започва да си гради нов живот, под различно име. Еврейският му произход бил проблем в атмосферата на растящия антисемитизъм.

В началото на 20-те години, той вече бил изгряваща звезда в Берлин, обожаван от публикатата и фанатично следван от хиляди поклоници. Името му вече било друго – Ерик Ян Ханусен, екзотичен аристократ от Дания, около когото цари мистика и който (вероятно) владее особено силни мисловни възможности. Неговите представления включвали телепатия, хипноза и предсказания. Публиката била удивена от възможностите му да даде информация и за най-малките, непредсказуеми детайли. С прагматичен бизнес нюх, той решава да инвестира в нещо много печелившо за времето – Къщата на окултните изкуства - средище на хората, които се вълнували от мистика.

Представление на Ханусен

Снимка от представление на Ханусен

Любимецът на тълпите много скоро вдигнал ранга на своите последователи, като влязал в обкръжението на най-богатите и силни личности на деня. По-скоро, те се опитвали да влязат в неговото, жадни за упование и вдъхновение от предсказанията му.

Имало нещо, което действало почти хипнотично на масите – маниерът му на разговор, силно експресивен, който вдъхва много силна емпатия и те кара да вярваш и да правиш неща, за които иначе не би поел отговорността. Един политик бил особено впечатлен и от окултните умения/познания на Ерик Ян Ханусен, както и от невероятното му умение да представя информация пред тълпи от хора. Неговото име било Адолф Хитлер.

Не се знае кой от кого е бил привлечен повече, но самата комбинация е била зловеща - медиумът с огромни сили и политикът, чиято мрачна сянка била започнала да завладява Европа. Възможностите им били неограничени, а хората говорели от ухо на ухо за това, притеснени, че всемогъщият Ерик Ханусен ще чуе от някъде. Естествено, нямало и дума за произхода му, една от най-строго пазените тайни. Медиумът растял като позиция и доверие в партията, което много ясно говори за мястото на окултизма и мистиката в атмосферата на национал-социализма.

През 1930 година срещу него се провежда процес с обвинения в измама. Ерик Ханусен излиза сам пред съдиите и доказва (за техен ужас) своите възможности. Дали ги е притежавал наистина или е бил ловък манипулатор, ние не можем да кажем, но съдът е бил убеден, че пред тях стои човек с уникални и непознати за науката възможности.

Представете си, че той е успял да предскаже някои от най-големите събития на епохата -идването на Хитлер на власт и запалването на Райхстага. Доверието към него било особено голямо, което тук подсказва и версията за евентуално изтичане на информация и негова злоупотреба с това. Няма как да бъде доказано.

Позицията му и реномето сред топ функционерите на национал-социалистическата партия било особено високо, предвид положението му на много доверен съветник на Хитлер. Той сляпо следвал неговите указания за почти всичко. Славата му растяла с всеки час.

На трибуната с Адолф Хитлер

Една вечер през 1933 година Ерик Ян Ханусен бил намерен пребит, обезобразен и прострелян няколко пъти. Властите били особено мудни, а следствието не довело до някакви особени разкрития. Както се оказало по-късно, причината била повече от прозаична – бившите му приятели и последователи решили да се освободят от него. Тайната на еврейския му произход била разкрита (оказало се, че е трудно да скриеш нещо, в доста добре организираната германска административна система), а това ужасило обкръжението около Хитлер. Тепърва се подготвяли да пролеят своя океан от невинна кръв, но били притеснени. Какво, ако Ерик Ян Ханусен успее да обърне Хитлер срещу тях? Или още по-лошият сценарий, мистичните сили, които вярвали, че притежавал, да бъдат обърнати срещу тях? Това обяснява и особено бруталното убийство, в което те не са искали да оставят и най-малкия шанс за оцеляване.

В започналите след това трудни години и масови кръвопролития, хората бързо забравили за медиума, който владеел масите. Пред тях стоял ученикът му, който с магнетичния си чар ги карал да убиват и да унищожават всичко човешко в себе си. Ако сега се чудите и за всички истории за интересите на Хитлер към окултното, можете да направите и лесната връзка за техния първоизточник – еврейският телепат със свръхестествени възможности, доказани (по ирония на съдбата) от немския съд.

Трудно можем да си обясним ролята на Ерик Ян Ханусен в зараждащата се национал-социалистическа истерия, защо е тръгнал срещу своите братя и сестри. Или напротив, той се е опитвал да играе балансьор, който да промени нещата и да ги спаси (и именно заради това е бил толкова опасен и убит така жестоко). Никой не може да отгатне истината. Дълги години след смъртта му, на Ерик Ян Ханусен били приписвани различни предсказания и дела. Екзотичният му живот и странната му смърт дават повод за редица интерпретации.

Над материала работи: Ивайло Тончев

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...