PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Необяснимо и загадъчно

Гигантски човешки отпечатък в Южна Африка крие повече въпроси, отколкото отговори

Южноафриканският учен и изследовател Майкъл Телингър, известен още като „Южноафриканския Индиана Джоунс“ разкрива пред широката публика едно от най-значимите доказателства, че на Земята някога са живели истински великани. На границата между Южна Африка и Свазиленд в едно парче твърд гранит има огромен човешки отпечатък с дължина около 120 сантиметра.

Геолозите са успели да датират отпечатъка и според тях той е на възраст между 200 милиона и 3 милиарда години. Това откритие веднага предизвика жесток дебат сред научните среди, които побързаха да обявят отпечатъка за естествена ерозия на скалата, която удивително прилича на човешки отпечатък. Дали това наистина е така все още не е ясно, но има достатъчно убедителни доказателства, които показват, че това наистина може да е отпечатък на великан, живял преди стотици милиони години.

Невероятния отпечатък в твърдата скала е открит през 1912г. от ловец на име Стофел Кутси. По това време този район е бил една от най-изолираните части на Южна Африка, пълна с лъвове и антилопи. Отпечатъка се намира в същото състояние в което е бил намерен, през далечната 1912г. Изолираният район в който се намира свежда до минимум вероятността отпечатъка да е измислица направена от човек, в търсене на евтина сензация. Дори днес местността в която се намира е много трудно достъпна.

Скалата е от твърд гранит, широко разпространени скални образования в Южна Африка. Според проучванията скалата е датирана на около 3.1 милиарда години и това прави загадката още по-голяма. Тази истинска мистерия несъмнено има нужда от едно по-задълбочено научно изследване. Представяме ви още едно видео от което можете да разберете още интересни неща по темата.

На този клип професор Франсис Текери показва на Майкъл Телингер и други изследователи кост от горната част на крак и тазобедрена става, за които се предполага, че са принадлежели на човек с височина около 3.5 метра (два пъти над средната височина на хората в момента).

Костите се намират в медицинския университет в Йоханесбург още от началото на 60-те години на 20-ти век, когато са били открити от миньори в северната част на Намибия. Това са едни от най-ценните и редки доказателства за наличието на великани в Южна Африка, преди повече от 40 000 години.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

SVETLA
XARESVA MI
Виж още отзиви
Коментирай
loading...