Сода бикарбонат или натриев бикаронат е естествено вещество, което спомага за регулирането на Ph в организма. Качествата на содата са изпитани през годините в редица рецепти за здраве и красота предавани от поколения наред.
Храносмилане и киселини
Всички познаваме метода за премахване на неприятните киселини в стомаха. Половин чаена лъжичка сода бикарбонат се разтваря в половин чаша вода. Количеството се изпива от 1 до 2 часа след хранене.
Паста за зъби, паста при афти
За да почистете зъбите и устната кухина смесете една чаена лъжичка сода за хляб с 1 чаена лъжичка вода. Готовата смес добавете към пастата за зъби или използвайте самостоятелно. Ако имате болезнени афти смесете содата за хляб с 1 лъжичка пчелен мед и наложете върху засегнатото място
Пърхот
Добавете 1 чаена лъжичка сода за хляб към флакона със шампоан. Разклатете добре и използвайте в продължени на няколко седмици до премахване на пърхота. Като превантивна мярка използвайте веднъж или два пъти в седмицата. Бъдете внимателни, ако вашата кожа е чувствителна или раздразнена.
Леко възпалено гърло
Гаргарата със смес от сода за хляб и вода може да помогне за облекчаване на болки в гърлото. За да постигнете добри резултати правете гаргарата на всеки 4 часа.
Успокояване на слънчеви изгаряния и ухапвания от насекоми
Содата за хляб успокоява ефикасно кожата след слънчеви изгаряния и други раздразнения. Просто смесете содата с малко вода до образуването на гъста каша и нанесете върху засегнатата област. За слънчеви изгаряния разтворете содата за хляб на водна баня и намокрете засегнатото място.
Бъбречна недостатъчност
Според проучване на Американското дружество по нефрология, една малка доза сода за хляб би могла да спомогне за възпирането на хронично бъбречно заболяване.
За възпалено гърло и най-вече сливици - директно обтриване с измит и мокър пръст натопен в сода бикарбонат, като се прониква и зад тях, и почти в гърлото. Малко е гадно, предизвиква позиви за повръщане, но ГАРАНЦИЯ, че действа! С 2-3 обтривания и забравяте за проблема!
За кашлица- мед със сода се яде.