PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Самоконтрол и мотивация

Бахауддин Ел-Шах и неговата притча за нахалството и глупостта

Бахауддин Ел-Шах /1318–1389/ е реална историческа личност, роден и живял в град Бухар /днешен Узбекистан/. Той е създател на най-големия и влиятелен орден на дервишите Накшбанда. За него се разказват много притчи и легенди, като днес ви преставяме една от тях.

Бахауддин Ел-Шах, великият учител на дервишите Накшбанда, веднъж срещнал свой събрат на големия площад на Бухар. Новодошлият бил странстващ монах от ордена Маламати, "Хората на укора". Бахауддин бил обкръжен от учениците си. Той приветствал гостенина с обичайната суфийска фраза за добре дошъл:
- Откъде си дошъл?
- Никаква идея нямам, отвърнал той, с глупава усмивка.
Учениците на великия Бахауддин били леко раздразнени.
- Но къде отиваш? - настойчиво разпитвал той.
- Не зная - извикал му в отговор дервишът.
- Но какво е бог?!
Събрала се вече голяма тълпа около разговарящите монаси.
- Не знам.
- А злото какво е?
- Нямам никаква идея.
- Какво е неправилно?
- Това, което е лошо за мен!
Тълпата наоколо вече излизала от кожата си, така се издразнили от неучтивите му отговори и просто изгонили с шумни викове монаха, защото били обидени от необяснимото му поведение.
Бахауддин тихо изкоментирал:
- Глупаци! Този човек е част от всички вас  и има своята важна роля. В момента в който го изгонихте, той просто умишлено демострираше своето нахалство и глупост, само за да ви накара и вие да се разкриете. Вие несъзнателно сте такива във всеки ден от живота ви.

Поуката на тази древна притча е, че трябва да умеете да се пречупите и да не действате така, както ви повеляват импулсите. Отдайте се на размисъл, усетете човека срещу вас и чак тогава преценете как да постъпите с него. Дори и той да ви се струва най-лошият човек на света, вие не ставате по-добър, ако постъпите лошо с него.

Рейтинг:
4.6/5 на базата на 5 оценки

Отзиви

Анонимен
Умно. !
Виж още отзиви
Коментирай
loading...