PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Технологии и развитие

Агробизнесът е вече онлайн

Дигиталните платформи за свързване на партньорите в бизнеса са навлезли сериозно в света на световната търговия. Благодарение на тях преговорите са много по-бързи и опростени, а разходите по реализиране на сделките са оптимизирани. Подобни дигитални платформи се използват в почти всички области на търговията по света и за радост и у нас те придобиват все по-голяма популярност.

Всъщност, от скоро страната ни може да се похвали и с първия електронен пазар за търговия със зърно.

Какво представлява дигиталната борса за зърно?

Казано по възможно най-опростения начин, това е онлайн платформа за търговия със зърнени култури. Тя е създадена с една - единствена цел - да бъде от помощ на производители, купувачи и търговци, предоставяйки им платформа, която да ги свързва.

Как се осъществява контактът между фермери и купувачи?

Заинтересованите страни (купувачи, търговци, продавачи) трябва да влязат в дигиталната платформа и да се регистрират. Самата регистрация отнема не повече от няколко минути и за нея не се заплаща. След това от електронния пазар проверяват истинността на подадените данни, за да са сигурни, че са коректни и няма измами и предоставят на търговците пълен достъп до платформата. Последното, което желаещите да станат част от търговците трябва да направят е да изберат абонаментен план.

Какво могат да правят купувачи и продавачи в платформата?

● Да разглеждат всички публикувани обяви, без значение от региона
● Да публикуват своите обяви за покупка или продажба
● Да преговарят, предлагайки свои оферти и контраоферти
● Да сключват сделки

Как се публикува обява?

Купувачът или продавачът просто влиза на страниците на електронния пазар - Agriniser.com, посочва вида продукт, който търси или предлага и условията, при които иска да го търгува.

Колко обяви могат да се публикуват от един търговец?

Няма никакви ограничения в броя на публикуваните обяви. Единственото изискване е да се определи срок, в който дадена обява е валидна. Ако след изтичането на срока на обявата все още няма купувач или продавач, срокът ѝ може да бъде удължен.

Как се сключват сделки през пазара за електронна търговия за зърно?

В момента, в който се появи заинтересована страна, преговорите могат да започнат. Купувачът или продавачът могат да правят оферти и контраоферти и да водят преговорите така, както им е удобно. Докато траят преговорите разговорите между преговарящите страни се водят напълно анонимно. Едва след като партньорите стигнат до консенсус, от електронния пазар ги свързват лично, за да могат купувач и продавач да приключат сделката.

Анонимността по време на преговорите улеснява и двете страни, които могат спокойно да дават оферти и да правят контраоферти, без да се притесняват от преговарящия от другата страна.

Какво отличава дигиталната платформа за търговия със зърно от публикуването на обяви?

Разликата всъщност е съществена. При публикуването на обяви по форуми и други платформи за покупко - продажба, след появата на заинтересована страна разговорите и преговорите протичат по конвенционалния начин (чрез телефон или лични срещи). При публикуването на обява в електронния пазар всяка една стъпка (до осъществяване на сделката) се извършва онлайн. Този начин на търговия е изключително бърз, няма ограничения и допада и на търговци, и на фермери, и на купувачи.

Какво и колко може да се търгува?

Към момента през електронния пазар могат да се търгуват житни, маслодайни, бобови култури, както и някой видове специфични култури като био зърно. Относно количествата, няма никакви ограничения. Всеки купувач или фермер може да предлага или търси количествата, от които нужда. Освен това, сделки могат да се сключват както за нови или стари реколти, така и на “зелено”.

Колко струва услугата?

Регистрацията в електронния пазар може да бъде за 6 месеца или за една година, а цената варира както според избрания период, така и според абонаментния план, който търговците със зърно са избрали.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...