PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Самоконтрол и мотивация

Лечебната сила на сълзите

Сълзите са естествения клапан на тялото за освобождаване на стрес, тъга, гняв, тревожност и неудовлетвореност. Сълзите могат да се появят и от радост, когато например ви се роди дете или друго много щастливо събитие. Има и сълзи на облекчение, когато например човек преодолее някакво голямо предизвикателство. Когато човек плаче, той се чувства пречистен, защото по този начин се премахват насъбраните емоции и по този начин се освобождаваме от симптомите на стрес, умора и болка. За да сте здрави и освободени от стреса трябва да си поплаквате от време на време. Както за жените, така и за мъжете, сълзите са признак на смелост, сила и автентичност.

Сълзите са солена вода , която съдържа антитела, които се борят с патогенните микроби. Освен това те овлажняват очите, премахвайки попаднали дразнители и намаляват хормоните на стреса. Нашите тела произвеждат три вида сълзи: рефлексни, постоянни и емоционални. Всеки вид има различни лечебни свойства. Например рефлексните сълзи помагат на очите да се изчистят от вредни частици, когато са раздразнени от дим или отработени газове. Постоянните сълзи се произвеждат непрекъснато, за да поддържат очите ни овлажнени. Те съдържат един химикал, наречен лизозим, който има антибактериално действие и предпазва очите ни от инфекции. Сълзите могат да се придвижват и към носа, посредством слъзния канал и по този начин поддържат носа ни овлажнен, предпазвайки го от бактерии. Обикновено след като плачем дишането и сърдечния ритъм се забавят и навлизаме в едно по-спокойно биологично и емоционално състояние.

Емоционалните сълзи имат някои специални ползи за здравето. Биохимикът и експерт по сълзите д-р Уилям Фрей от медицинския център Рамси в Минеанаполис е открил, че рефлексните сълзи за 98% вода, а емоционалните сълзи съдържат стресови хормони, които се отделят от организма, когато плачем. След подробен анализ на емоционалните сълзи д-р Фрей установява, че те извеждат от организма хормони и токсини, които се натрупват в организма ни, когато сме стресирани. Допълнително проведени изследвания са установили, че плачът стимулира производството на хормона ендорфин – естествено болкоуспокояващо средство на тялото. Интересното е, че хората сме единствените същества, които отделят емоционални сълзи, въпреки че напоследък излизат все повече доказателства, че слоновете и горилите също имат емоционални сълзи. Останалите бозайници и соленоводните крокодили, произвеждат рефлексни сълзи, които имат защитни и овлажняващи функции.

Плачът ни кара да се чувстваме по-добре, дори когато проблема все още не е отстранен. Освен физическата детоксикация на тялото, емоционалните сълзи лекуват и сърцето. Затова не бива да сдържате сълзите си. Много хора обаче правят това, защото не искат да изглеждат слаби в очите на другите. Точно обратното истински силните мъже и жени имат силата и самосъзнанието да плачат, винаги когато имат нужда.

Опитайте се да се освободите от остарелите и неверни концепции, че плачат само слабите хора. Да се плаче е добре. Да се плаче, означава здраве. Плачът емоционално прочиства стреса и тъгата. Плачът ни помага да преодолеем скръбта, от загубата на любим човек. Сълзите ни помагат да преодолеем загубата и да продължим да живеем с отворени сърца. Ако потискаме тези силни чувства можем да изпаднем в състояние на депресия. Затова не се притеснявайте да изразите чувствата си посредством плач, независимо къде се намирате. Сълзите са благословия, а не недостатък. Трябва да сме благодарни на Бог, че ни е дарил с тази чудна дарба да плачем. Оставете сълзите ви да текат, за да ви пречистят от стреса и негативизма.

Рейтинг:
4.6/5 на базата на 16 оценки

Отзиви

Аз плача обикновено рядко, но вкъщи когато ми е тежко. Но иначе си сдържам сълзите, защото ме е срам да ги показвам пред други хора, но благодаря много за статията .
Анонимен
Номер 4, правилно е да се каже ревлива, защото ревнива означава че изпитваш ревност към някого.
СЪЛЗИТЕ ИДВАТ ОТ СЪРЦЕТО. ТЕ ГОВОРЯТ ЗА ЧУСТВА
И аз напоследък. Станах доста ревнива плаче ми се за много малки и незначителни неща Дано да е така както пише тук в тази статия и да са отполза
Az naposledak si poplakvam dosta..premestih se v chujbina i mnogo mi lipsvag priqtelite i semeistvoto, a i ne se razviha mn dobre neshtata tuk i mi pomaga no samo vremenno za den dva posle pak mi e mn tajno
Виж още отзиви
Коментирай
loading...