Назад до Самоконтрол и мотивация

4 лесни техники, които ще ви помогнат да прочетете мислите на събеседника си

За много хора четенето на мисли е един вид механизъм за контрол над личността срещу тях. Очакват да имат шанс за манипулация и предвиждане на техните бъдещи действия. В действителност това умение може да бъде много по-лично и полезно за умеещия да чете чужди мисли. Това е възможност да развият усет към истината и лъжата, притеснението и спокойствието и емоционални състояния, които изпитва другата страна.

Езикът на тялото

Езика на тялото е отличителен белег за мислите и намеренията на хората. Няколко лесни примера: Ако говорейки събеседника набръчква чело и присвива вежди, това означава, че нещото за което говори действително го притеснява. Позата, която заема при разговор: Ако е прав и прави непрестанни движения (потупвания с крак, ръкомахане, крачи безцелно и др), то е притеснен, изнервен и неспокоен. Седнало положение с поставени в страни ръце: Вашият събеседник е уверен, опитва се да мотивира всяко свое изказване, отворен е за въпроси. Скръстени ръце и/или кръстосани крака: Не е склонен да сподели много по засегнатата тема, предпазлив е и с нетърпение очаква края на разговора.

Начин на дишане

Ако събеседника ви диша спокойно и говори без да се задъхва (при опит да ви надприказва) той е спокоен и уравновесен, мисли преди да отговори. Ако дишането е накъсано: Израз на нервност, притеснение, тревожност или криене на нещо от вас.

"Прочетете" погледа

Очите също са показатели за мислите и действията на човек. Някои научни изследвания показват, че когато човек мисли усилено, зениците му се разширяват. Интересно е , че когато мозъка стане претоварен зениците се свиват.

Тон на гласа

За момент се вслушайте не в думите, а в тона на гласа на човека, с който разговаряте. Спокойният и равен глас е израз на душевно и психическо спокойствие. Нервният изказ показва несигурност, притеснение,емоционалност, стрес или гняв. Понякога думите излъчват силна енергия и тя се насочва директно срещу вас. Добре е в такива ситуации да разполагате със „щит“ като различни камъни и амулети.

Обикновено, когато прекарвате повече време с някой човек, то вие дори и да нямате това за цел успявате на подсъзнателно ниво да опознаете неговите навици и реакциите му в определени ситуации. Понякога човек прекарва години в компанията на своя партньор или близък и въпреки положените усилия не успява да го опознае така, както би искал. Това често води до напрежение в отношенията, чести спорове и крайно неразбирателство.

Повечето високопоставени лица имат лични съветници, които им дават напътствия за начина на поведение: техният  изказ, държание, общуване и прочее. 

Рейтинг:
3.7/5 на базата на 3 оценки

Отзиви

Дрейк
Ако диша, значи е жив общо взето.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...