Назад до Самоконтрол и мотивация

Кои страхове трябва да изключим от съзнанието си, за да постигнем нашите мечти и цели

„Страхът ни кара да се фокусираме върху миналото или да се притесняваме за бъдещето. Ако сме способни да признаем страховете си ще се почувстваме много добре в настоящето. Ние сме живи точно днес и сега, а тялото ни работи по един невероятен начин. Очите ни все още могат да видят красивото небе. Ушите ни все още могат да чуят гласовете на нашите близки.“ - Тик Нат Хан

Какво представлява страха и от къде произхожда? Страхуваме се от толкова много неща и поради това много хора вместо да се движат напред в живота, стоят на едно място или се движат назад. Животът не ни е даден, за да го изживеем в страх и стрес. Различните хора изпитват голямо разнообразие от страхове. Решихме да се съсредоточим върху страховете, които се срещат най-често в съвременното общество.

Страхът да се освободим от миналото и привързаностите

Страхуваме се да напуснем познатите места, страхуваме се да прекратим връзки, които вече са се изчерпали, страхуваме се от миналото си. Всички тези мисли, вярвания и идеи ни пречат да осъзнаем, че миналото безвъзвратно си е отишло, а това, за което си заслужава да живеем е настоящия момент. Ако мислим постоянно за миналото, ни е пропускаме настоящето, пропускаме живота си. Трябва да се научим да се освобождаваме от неща, които вече не са ни нужни, без страх и стрес.

Страхът от промяната

Ако успеем да се освободим от миналото, какво следва след това? Това е въпрос, който много хора си задават, тъй като изпитват страх от промяната. Къде ще отидем, какво ще правим? Ще бъдем ли в безопасност? Какво ще стане с нас? Много хора изпитват този невероятно силен страх от промяна и от непознатото. Този страх действа парализиращо и не ни дава възможност да осъзнаем, че рутината на ежедневието и оставането в т.н. „комфортна зона“ са нещата, които ни дърпат назад и осуетяват нашият прогрес. Няма ли движение, няма растеж.

Вярвайте в себе си. Научете се да слушате сърцето и интуицията си, и знайте, че животът, който искате също ви иска.

Страхът от провала

Вече сме приели промяната, но сега идва страха от провал или поражение. Какви ще бъдем след провала, и как ще изглежда живота ни? Този страх от провал възпира много хора да пробват нови неща и да вървят напред. Много пъти въпреки, че не сме доволни от положението, в което се намираме и нещата, които вършим предпочитаме да останем в „комфортната зона“, вместо да направим нещо различно и ново. Това се дължи най-вече на страхът от провал, чиято невидима ръка ни дърпа назад.

„Единственият сигурен провал в живота е провалът да опиташ.“

Страхът да бъдеш различен

Искате ли да сте нормални? Искате ли да бъдете като всички останали? Защо да сме различни? Непрекъснатите опити да се угоди на всички не е здравословен подход към живота. Така забравяме за човека, който сме всъщност, а това е най-важното, противното носи нещастие. Не бива да искате да бъдете като всички останали, трябва да бъдете себе си. Не изневерявайте на себе си, дори това да ви кара да изглеждате различен в очите на другите.

„Тези, които имат нещо против нямат значение, а тези, които имат значение нямат нищо против.“ - Доктор Сюс

Страхът да разкриете собствения скрит потенциал

Независимо дали вярвате или не, този страх ни държи далеч от това направим мечтите си реалност. Да се покажем пред света и да демонстрираме нашите дарби и умения. Това е така, защото осъзнато или не, ние се плашим от отговорностите, които произтичат от едно разгръщане на пълния потенциал. Искаме да се движим напред, поне съзнателно мислим, че го правим, но дълбоко на подсъзнателно ниво сами си поставяме ограничения. Това се дължи на невероятната сила на подсъзнанието, която мнозина подценяват.

Страхът от това, че не оправдаваме очакванията на другите

Някои хора непрестанно търсят одобрението на околните, за да се чувстват добре, да се чувстват стойностни и пълноценни хора. Всеки път, когато този страх почука на вратата, имайте в предвид това:

„Вие винаги сте полезно човешко същество, не защото някой казва така, не защото сте успешен, не защото сте спечелили много пари, а защото вярвате в това.“ - Уейн Дайър

Страхът от това да бъдем сами

Никой не иска да бъде самотен. Ние обаче идваме на този свят сами и си тръгваме сами. Ако съумеете да обичате човека, който сте всъщност, вие никога няма да се почувствате самотен, защото ще се наслаждавате са ми на компанията си, а повярвайте ми достигнете ли до този етап и другите ще се наслаждават на компанията ви.

Страхът от това да загубим любимия човек

Трудно е да загубиш някого, когото обичаш. Много хора страдат само при мисълта, че могат да загубят някой скъп човек. Това е нормален страх, но трябва да знаете, че е много по-добре да изразявате вашата благодарност за присъствието на тези хора в живота ви. По този начин, когато им дойде времето да напуснат този свят раздялата ще бъде по-лесна и няма да страдате толкова много. Вместо да запълвате времето си с притеснения и страхове, може да използвате това време, за да покажете колко обичате и цените хората, които са до вас.

Страхът от смъртта

Повечето хора се страхуват от смъртта, защото нямат представа какво ще се случи след това и ако се замислите това много прилича на страха от неизвестното.

„Страхът от смъртта е най-неоправдания от всички страхове, защото няма риск от злополука, за някой който е мъртъв.“ - Алберт Айнщайн

Когато дойде времето всички ние ще напуснем тази красива Земя, но до тогава е по-добре да се наслаждаваме на времето прекарано тук, вместо да мътим съзнанието си с излишни страхове.

„Най-сигурният път е да не правите нищо против съвестта си. Така ще се радваме на живота и няма да се страхуваме от смъртта.“ - Волтер

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 4 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...