PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Интервюта

Ернест Херолд: Посещението на Бени Хин в България е сериозна възможност за разпространение на лъжедоктрини и фалшиво християнств

Съвсем скоро в България предстои визитата на един от най-популярните Телевизионни евангелисти в света - считаният за "велик пророк и лечител" Бени Хин. За първи път в последните 25 години, група християни застава срещу посещението на друг християнин и намеква за възможности за злоупотреба и измама. Абсолютен прецедент в иначе толерантната ни към почти всичко що е религия държава. Решихме да дадем правото на изява на Ернест Херолд, един от организаторите на протестите, за да може той да разкаже за техните подбуди. Бихме дали и право на отговор и на другата страна, стига то да бъде потърсено. Към читателите - четете внимателно. Вероятно не всичко това, което искате да видите като чудо е наистина чудо. Понякога пред вас могат просто да стоят фокусници, подкрепени от модерни технически средства. Цената на всичко...вашето доверие, пари, чувства и живот. Понякога не си струва да бъдем толкова щедри.

Кой е Бени Хин - представете го пред читателите ни с няколко думи...

Бени Хин e най-популярният проповедник на християнската телевизия TBN през последните 22 години. Той е от арабско арменски произход с малко гръцко от прадядо му. През детските години е израснал в Израел. Най-често казва, че е грък, но понякога се е случвало да твърди, че е евреин, но истината е, че е над 60% арабин, 25% арменец и малко грък. През 68 г. след 6-дневната война заминава със семейството си за Канада, а след време се жени за дъщерята на известен пастор, превръща се в натурализиран американец и разпростира проповедническата си кариера. Той е най-компрометираният проповедник, хващан в най-много издънки, лъжи и лъжедоктрини. Веднъж съвсем се самозабравил и казал по телевизията, че човек на негово събрание се превърнал в змия. От 2007 г. е разследван от сенатска комисия за измами в особено висок размер.

На 11 септември, той за първи път ще посети България. Кой е организатор на събитието и защо /според вас/ трябва да се предупредят християните от България за него и за неговите послания? Защо християни като вас излизат срещу едни други християни? Нима не ви обединява една религия и вяра?

Добър въпрос! Организатори са евангелската църква "Ново поколение" и останал анонимен инициативен комитет. Църква "Ново поколение" е младежка църква възникнала през 90-те години и ръководена от Пламен Цолов, който е женен за американка. Сигурно е повече от ясно, че младите християни, които не познават добре Библията са били лесна плячка за разпространение на лъжедоктрините и фалшивото християнство, уповаващо на тях. Това е така нареченото "Движение на вярата", което е широко коментирано и изобличавано в Америка, но в България по този въпрос се мълчи.

ТВ евангелистите са популярни през чудесата и предсказанията, които творят пред публика. И ако пред камерите всичко е наред, възможно ли е нещо да не е както трябва?

Оказва се, че всъщност нищо не е както трябва. Повечето от пророчествата (90%) не се сбъдват. Много от чудесата са фалшиви. Ще опиша примерно един от триковете, който се прави - има безцветни маркери или спрейове, с които ако се напръскаш и след около час се появява надписа, който е направен и примерно някой от тези фалшиви проповедници си прави кръст на челото и докато проповядва по някое време на челото чу пред смаяната аудитория се появява невероятния кръст и нещастните наивници си мислят, че става въпрос за чудо. Другото, което правят е така нареченото "слово на знание", което обаче има своето най-обикновено обяснение. Хванали проповедника Питър Попоф, който е натурализиран американец от немски произход как жена му, която била в публиката събирала информация за разни хора и му я предавала по микрофон в слушалката, която се намира незабележимо в ухото му. Това може да се види и във филма Leap of Faith (Скок във вярата), където главната роля се играе от комика Стивън Мартин. паданията на публиката се прави по няколко начина. Единият е когато се използват мощни вентилатори. Другият е когато в първите редове има хора на дадения проповедник и те при дадено указание започнат да падат върху другите хора и при ефекта на доминото се получава лавинообразното движение и падане на хора. Най-интересното е, че в Библията няма описани подобни неща. Исус Христос никъде не кара хората да падат по земята. Такива неща е имало в демоничните култове, както и продължава да има и до днес. Това обяснявам по-обстойно в моята книга.

Религията и пари - възможно ли е да се печелят пари през християнството и вярванията на хората? Как точно се случва това? Как хора като Бени Хин обясняват своето благосъстояние?

Точно тези неща обяснявам в книгата ми "Кой е Бени Хин". Не само, че се печелят пари, но това се е превърнало в доходоносен бизнес. Ще цитирам думите на един от първите проповедници на просперитета А. А. Алън (доста изпечен мошеник), които казва на друг млад мошеник евангелизатор вървящ по неговите стъпки - Марджо Гортнер, който след време сам си признава, че е лъгал християните години наред и ги е използвал финансово:
Когато можеш да обърнеш хората на главите им и ги разклатиш и повече не падат пари, това означава, че Бог казва: „Върви, сине.
Такива като Бени Хин твърдят, че са специално избрани от Бог и имат "специално помазание" (няма такива неща в Библията) и твърдят, че за да станат хората богати първо проповедниците трябва да бъдат богати и на малоумните хора, които не си четат Библиите само това им трябва - обещания, че могат да забогатеят и се хващат на стръвта. Много хора са измамени с това, че проповедниците казват, че се нуждаят от пари, за да пътуват и да разпространяват евангелието. Но те отделят не само пари за огромни заплати, но си купуват огромни къщи, скъпи коли, скъпи бижута, дрехи шити при топ моделиери, самолети и яхти. Те наричат себе си "царски деца" и казват, че са деца на Бог, а Бог не е беден и тн. По този начин заблуждават по-глупавите и хванати за шарани християни. Това се е превърнало в обществен проблем в някои страни. така например в Нигерия има случаи на обири на банки и трезори от християни, които искали да "посеят" парите.

Възможни ли са изцеленията на проповедите на християнските пастери? Нашето православие е доста скептично по повод тези чудеса. Какво казва Бени Хин?

Да разбира се изцеления се случват и точно това се използва от ловки и дръзки манипулатори. В противен случай повечето хора не биха се хванали на въдицата. През 50-те години, когато е имало много болни хора вследствие на ранявания от Втората световна война в САЩ тръгват странстващи проповедници лъжеизцелители, които се възползват от нещастието на хората, за да трупат пари на техен гръб. Чудесата и изцеленията са описани в Библията и на много хора им се иска да преживеят това и се надяват. Но на Господ не му е нужен специален човек, а дори и обикновени хора, които си нямат никаква представа за разните учения и известни пастири са преживели това. Свръхестенствените изцеления също са често явление при харизматичните християни. Но при много от проповедниците на вярата има смъртни случаи и нито един доказан случай на изцеление. Когато отидат да проверят случаите на излезлите да свидетелстват, че са изцелени се оказва, че или не са или вече са починали. Такива неща са разследвани още от 50-те години и все са измами. Сред проповедниците измамници могат да се споменат: Орал Робертс, кенет Копланд, Питър Попоф, Марджо Гортнер, Уйлям Бранхам, Кенет Хегин, Т. Л. Осбърн, Бернард Джордан, Манасех Джордан, Джойс Мейер, Бени Хин, Крефло Долар, Пола Уайт и тн. Според председателя на разследващата измамите християнска организация Тринити - Оле Антъни измамите в християнството са много повече отколкото където и да е другаде в САЩ.

Как според вас ще приемат българите Бени Хин и неговите проповеди за чудеса и изцеления? Не сме ли песимисти или напротив, лековерни. От какво се притеснявате точно?

Голяма част от харизматичните християни, които са отгледани като животни в клетка не познават истинската страна на християнството са предстояща жертва на Бени Хин и всеки подобен - те са готови да дадат парите си понеже сляпо вярват, че парите им ще бъдат използвани за Божието дело, но просто ще бъдат обрани по най-тарикатския начин от Бени Хин. Останалите хора в България не са такива глупаци с промити мозъци. По мои груби сметки Бени Хин ще открадне от хората около половин-един милион. Доброто в случая е, че много хора ще чуят за книгата ми, ще си я купят и ще разберат всички схеми на измамата и ако в момента има около 200-400 души по църквите, които са наясно с измамите и постоянно се увеличават ще станат поне 30-40 000 след известно време, а може и повече.

Кои са хората, които са поели за своя задача да попречат на появата на Бени Хин в България?

Не мога да кажа кой знае колко за това. В България има религиозна толерантност и това е нож с две остриета. Всеки може да дойде и да проповядва каквото си иска и ако по официален път не се забрани достъпът до държавата е трудно да бъде спрян. Има подписка подписана от над 160 души сериозни християни, но на организаторите не им пука. Те не се интересуват колко души ще подпишат и няма да се съобразяват с никого. Опасявам се от възможност за сблъсък, а кандидати за нещо подобно винаги има повече отколкото трябва. Ние християните като цяло се стараем да предотвратим това, но явно така им се пада и е напълно възможно и до това да се стигне.

Преди години други подобни служби, на Слово за живот бяха забранени. България се слави като доста толерантна или по-скоро, без контрол върху религиозната сфера. Бихте ли подкрепили ограничения на религиозните свободи?

Не бих казал, че Слово на живот са забранени, просто бяха изобличавани и след време смениха своето име на Църква Прелом. Не е правилно да има ограничения на религиозната свобода, но пък за сметка на това е редното да има контрол за възникването на измами използващи религията за трупането на пари. Така считам, че всички пастори трябва да се самоотчитат един път годишно пред църквите си за финасите, които получават и ако нещо не е наред да бъдат подлагани на разследване. Аз исках да направя такава разследваща измамите организация, но за сега в България няма други хора, с които да направим подобна разследваща организация и ще се нуждаем да получим и съдействието на полицията. Ще се нуждаем и от някакви финаси за дейността на организацията. Това може да се направи от държавата или от спонсориране чрез фондация с идеална цел.

Как да познаем истинските духовни лидери? Въпросът е валиден не само за християнството, а във всяка религия, в която има възможност да бъдете подведени...

Истинските духовни лидери никога не ламтят за пари, те остават фактите да говорят. Те не плащат по 40 000 долара на вечер за бодигардове, когато са на крусейд като Бени Хин, който явно се пази от християните. Истинските духовни служители правят нещата, а не си съчиняват измислени истории, като Бени Хин, който пише в книгата "Добро утро, Святи Душе", че баща му бил кмет на Яфа, а днес всеки може да провери в сайта на Яфа или в Уикипедия, кои наистина са били кметовете на Яфа.

Ивайло Тончев

 

Ернест Херолд е поет, музикант и изследовател на християнството, автор на няколко книги, които имат за цел да представят  пред читателите любопитни факти за света на духовността, обичаите и традициите в наше време.

Рейтинг:
3.5/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Анонимен

Някой който пише за Бог трябва да го е срещал и познава. Съмнявам се, че знаете за Него. Преди да пишете неща свързани с вашето познаване за Него, трябва да сте го срещали. Четете Словото Му, и се молете да ви се открие. Не гледай в окото на този, който има съчица, а първо извади твоята. Бог не е призовал нас да съдим другите, а да извършваме волята Му.

ьььь
Джойс майер,бени хин ,йонги чо,всички са разследвани за финансови злоупотреби,йонги чо - осъден от съда в Сеул за злоупотреби с 12 - 13 млн долара.В бг е същото - пастори и пасторчета,облагодетелстващи се от "дарители',които са излъгали ,изманипулирали и ощетили с пари,живеещи в лукс и разкош,със скъпи имоти и коли.За справка - пламен цолов,кокончев ,варна и тн.В бг обаче няма кой да ги разследва,или поне сезира разследващите,за да има осъдени.
Анонимен
kolkoto do pravoslavieto i tam ne6ta ta ne sa tolkova rozovi pravoslavnite mraziat evangelistite a tova e griah
Анонимен
ako ima ne6to nerwedno v jivota na niakoi ne obiaviavaite vsi4ko za fal6ivo
Анонимен
vnimavaite kakvo govorite neka v dymite vi da ima miarkaa na ernest harold kazvam 4e niama pravo da obiaviava vsi4ki za lujci i mo6enici toi samia prejivial li e novorojdenieto za koeto pi6e v bibliata ili mai ne e otvarial bibliata prez jivota si moje bi pone e vijdal biblia
Виж още отзиви
Коментирай
loading...