PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Новини от света

"ИнСайт" достигна Марс малко преди 22:00 българско време

Щастливи сме да съобщим, че вчера вечерта, малко преди 22:00 ч. българско време, наземните ръководители получиха потвърждение, че спускаемата мисия на НАСА "ИнСайт" е достигнала благополучно повърхността на Марс. Това е важно събитие за всички хора на Земата, които гледат към небето, търсейки отговори на много от отдавна поставените въпроси пред човечеството.

След близо седем месеца пътуване в открития космос, на спътника предстоеше едно сериозно изпитание - инфарктното 6-минутно спускане към повърхността на Червената планета, последване от отварянето на парашута, освобождаването на топлинния щит, задействането на спирачните ракетни двигатели и съприкосновението с марсианския грунт. Почти незабавно след това бяха получени и първите снимки от повърхността на червената планета.

Кацането на "ИнСайт" бе първото благополучно достигане на марсианската повърхност след 2012 година, когато бе отбелязан успех с роувъра "Кюриосити". Европейският апарат "Скиапарели" се разби през 2016 година, но успя да изпрати важни данни за структурата и състава на марсианската атмосфера. "ИнСайт" е деветият апарат след "Марс 3", "Вайкинг 1", "Вайкинг 2", "Марс Патфайндър", "Спирит", "Опортюнити", "Феникс" и "Кюриосити", който успя да кацне на Марс, но само осмият, който успя да препрати успешно данни и снимка на марсианския хоризонт, тъй като "Марс 3" (СССР,1971-ва година) работи само няколко секунди на планетата и не изпрати от там нищо съществено. Всички осем успешно работили спускаеми апарати на Марс са на САЩ.

Следващата голяма стъпка за "ИнСайт" ще бъде разгръщането на слънчевите панели, което ще се случи около четири часа след кацането. След това той ще заложи две важни проучвания, едното от които ще се опита да проникне на дълбочина 5 м, за да измери вътрешната температура на планетата. Другото ще проследи въртенето на планетата спрямо оста и изместването й, за да бъде изчислено какви са размерът и съставът на ядрото й.

Ще минат поне 10 седмици, преди да се осъществят проучванията. Продължителността на мисията "ИнСайт" е предвидена за една марсианска година, което се равнява на две земни. Космическият апарат "ИнСайт" е с тежест  385 кг, а инвестицията е с бюджет 1 млрд. долара. В нея участват също учени от Франция, Германия и други европейски държави, което го превръща в международен проект с огромна стойност и значение.

Към момента НАСА има два функциониращи апарата на повърхността на Марс. Освен "ИнСайт", на планетата работи и "Кюриосити". Все още не е загубена надеждата и старият марсоход "Опортюнити" да се свърже със Земята. Очакват се новите проучвания да дадат безценни данни за историята на Марс, една от близките до Земята планети, към която от дълги години се обръща вниманието ни. Дали ще успеем да научим повече и да разгадаем тайните на червената планета?

Източник на изображението: mars.nasa.gov

Над материала работи: Ивайло Тончев

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...