Назад до Природа и здраве

Имунната система - вашата ваксина против COVID-19 - статия на д-р Димитър Пашкулев

Имунната система е комплексна мрежа от клетки, тъкани и органи

Имунната система е комплексна мрежа от клетки, тъкани и органи, които работят заедно, за да ни защитават от чуждородни агенти - бактерии, вируси, паразити, гъбички, туморни клетки и т.н. Тя помага също за елиминирането на алергените, на органичните вещества от разпада на микробите и белите кръвни клетки, а също така капсулира някои неразпадаеми частици.
Тази сложна отбранителна система е отчасти вродена, но и непрекъснато се развива в течение на живота. Съставена е от две отбранителни линии.
Първо, имаме присъствие на бели кръвни клетки в подкожието и лигавиците, които са в по-непосредствен досег с външната среда, това е първата линия на защитата.

Второ, имаме Т и В лимфоцити в кръвта и в дълбочина на тъканите и органите – дълбоките ешелони на отбраната. Те оформят основата съответно на клетъчния и хуморалния имунитет.

Костният мозък и далакът играят ключова роля за самото синтезиране и преработката на кръвните клетки, а нашата лимфа транспортира левкоцитите по цялото ни тяло.

Левкоцитите включват неутрофили (в кръвта) и макрофаги (в тъканите). Това са фагоцитиращи клетки, които поглъщат и смилат чуждите на организма тела, след като са били идентифицирани като такива.
Антителата са основни оръжия, които имунната ни система използва, за да атакува чужди нашественици, според разпознатите в тях антигени. Но, за да не атакува собствените си тъкани и полезните бактерии от човешкия микробиом, съществува и система за клонално заличаване, което се извършва от тимуса и костния мозък.
Не само специфичните имунни структури са важни за имунитета, целият организъм способства за отбраната си

Не само специфичните имунни структури са важни за имунитета, целият организъм способства за отбраната си. Така самите входни бариери – кожа, лигавици, слуз, стомашен сок и др. – намаляват количеството на постъпващите патогени, а параметрите на поеманите храни и на самото храносмилане (включвайки и нормалната му флора), както и на отделителните процеси, са критично свързани с възстановяващата сила на имунната система.
Самият възпалителен процес, в който участват кръвта и кръвоносните съдове, съединителната тъкан и всички конкретно засегнати тъкани, при благоприятни условия има защитни функции. Такива по предназначение са и отделяните съединения (цитокини), от които специално по отношение на вирусите особено ефективни са интерфероните.
За съжаление, много са причините, поради които възпалителен процес може да се усложни - и тогава да доведе до разнообразни негативни последствия. Т.нар. „цитокинова буря“ е феномен, който съществува именно при тежки разпространени инфекции, когато организмът няма друг избор, освен да свръхпроизведе такива вещества, които тогава имат и негативни страни; тези пациенти се лекуват в интензивни отделения.
Но няма никакви основания от “цитокинова буря” да се плашат здравите, заразоносителите или леко болните – при тях адекватните природни методи за засилване и хармонизиране (модулиране) на имунитета са си съвсем на място!

Какво е тогава адекватното въздействие върху имунитета?


Какво е тогава адекватното въздействие върху имунитета? Дори и от кратката сводка за имунната система по-горе би следвало да е ясно колко сложна е тя. Мерките, следователно следва също да са комплексни: предпазването и първите мерки при заболяване е важно да се основават на природосъобразни методи, за да се получи цялостно възстановяване без странични неблагоприятни ефекти. Разбира се, при тежки случаи е необходимо да се включат съвременни диагностични и терапевтични подходи.


Храненето следва да е пълноценно

 Здравословна храна

Храненето следва да е пълноценно, което не означава акцент върху животинските и висококалорийните продукти – те реално претоварват системата. Необходимите за имунитета и целия организъм съставки могат да се получат и от храни, които едновременно са лесно смилаеми и високовитаминозни – плодове, зеленчуци, зърна, семена, както и т.нар. суперхрани, като водорасли, цветен прашец, хранителна мая, кълнове и др.
Ферментиралите храни (кисело мляко, кефир, туршии, ябълков оцет) подпомагат имунологичните приноси на чревната флора. Обилното приемане на течности (чиста вода, билков чай, зеленчукови бульони), поне 2 литра на ден, спомага за естественото пречистване на отпадните продукти от обмяната и на микробните токсини.
Физикалните методи
Физикалните методи включват умерени движения на чист въздух, масажи, бани (вкл. парни бани и инхалации, които диретно пречистват дихателните пътища), компреси и други отдавна утвърдени начини за пречистване, стимулиране на кръвообращението и възстановителните процеси.
При повишена температура, преди да се посегне към медикамент, могат да се ползват физикални охлаждащи приложения върху челото и гънките на крайниците.
Не бива обаче да се бърза с понижаването на температурата, ако тя не е над 39 градуса, ранното потушаване на симптомите може да доведе даже до спад в имунната система, тъй като треската до една умерена степен е с доказани ползи за съкращаване времетраенето на инфекцията!

Състояние на психиката

Състоянието на психиката също е от голямо значение. Установено е, че дееспособността на имунните клетки се снижава при депресивни състояния и недоспиване. Редовният начин на живот, релаксиращите техники и подкрепящото социално обкръжение са основни ползотворни фактори за имунната система и целия организъм.
Освен следването на общи принципи е важен и индивидуалният подход (за който освен самонаблюдение са важни мнението на специалистите и резултатите от някои изследвания).

Основната идея е да се провокира масов имунен отговор

Въпреки че имунната система може да се пребори със серия от чуждородни агенти и то много успешно, тя има нужда от време “да се запознае” с атакуващите клетки. В много случаи, естествената бариера на организма трябва първо да регистрира патогените като “вредители”, преди да има възможността да ги отстрани от тялото. Този процес е възможен само, когато организмът е изградил антитела, чрез предишен контакт с вредния патоген или чрез ваксинация.
Въпросният защитен механизъм действа по следния начин - полезните протеини в организма, наречени антитела, регистрират присъствието на антигени (протеините, които се намират по повърхността на патогените) в системата и се “залепят” за тях. Веднъж залепени, антителата започват да сигнализират на другите части на имунната система да атакуват вредителя.

Основната идея е да се провокира масов имунен отговор, т.е да се създаде групов имунитет, чрез гореспоменатите естествени механизми, като най-важният момент е това да се случи по естествен път. Били сме свидетели на това явление множество пъти през историята на човечеството и можем да бъдем уверени, че колективният имунитет ще се задейства и този път.

Ваксините

Ваксините са средства за специфична имунопрофилактика. Опитите да се изгради имунитет на по-ниска цена за организма, отколкото е преболедуването, датират от векове назад, но едва напоследък има по-големи успехи, в смисъл на много висок процент на успеваемост и нисък – на сериозни странични ефекти.
В момента, дългият и труден процес за осигуряване на такива ваксини е подложен на натиск да се съкрати. Това поражда определени безпокойства, макар някои производители да твърдят, че ще успеят и в съкратените срокове, поради напредъка на технологиите и вече натрупаните знания за други короновируси.

От над 200 кандидати, които се намират на различни стадии на разработка, засега най- напред се движат Pfizer, която е базирана върху т.нар. информационна РНК. Тя предоставя на организма „шифъра“ на ваксината – а той е от основно значение за последващото изграждане на специфичния имунитет.
На „последната права“ е и „Астра Зенека”, но според собствените й признания, при нея има нужда от още изследвания за повишаване сигурността относно действието и страничните ефекти.
В крайна сметка, обсегът дори и на най-успешните ваксини е ограничен до точно определени микробни щамове и най-вероятно няма да има резултати спрямо други щамове. В най-добрият случай тя ще ускори преминаването на пандемията, на цената само на слаби странични ефекти.
Ала дългосрочно резултатите ще зависят силно и от още два други фактора: спазването на хигиенните мерки и състоянието на защитните сили на организмите (които могат да се укрепват чрез правилен начин на живот и подходящи природни продукти – т.нар. неспецифична имунопрофилактика).

Имуномодулацията и имуномодулаторните средства

Иновирон е иновативен български продукт, съчетаващ в себе си наука, знания и традиции. Иновирон е плод на авангардна разработка от български специалисти и експерти, специално за съвременните условия. Това е мощна, но и щадяща, хармонизираща формула за имунната и дихателната система.
Тя подобрява имунната работоспособност, без да повишава риска от прекалено активизиране на някои клетки и субстанции, причиняващи „цитокинова буря“. Отделните й съставки са подбрани и дозирани така, че да изявяват синергично (взаимоусилващо се) действие.

Иновирон - 20 капсули х 425mg

Купи Inoviron онлайнКУПИ ОНЛАЙН

Предназначение на Иновирон:
• Допринася за нормалния функционален клетъчен и хуморален имунитет;
• Благоприятства естествените имунни функции и дейността на Т-клетките;
• Подпомага нормалните физиологични самоочистващи функции на лигавиците на дихателните пътища;
• Способства за нормалното клетъчно дишане и обмяна на веществата;
• Допринася за защита на клетките от оксидативен стрес. Антиоксидантен ефект;
• Поддържа физиологичната устойчивост на организма към различните фактори на околната среда.

Как действат отделните съставки:

• Натуралните екстракти от медицинските гъби шийтаке и чага благоприятстват естествените имунни функции и по-специално дейността на Т-клетките, които се справят с микроскопичните нашественици.
• Екстрактът от ехинацея (в случая за по-добър ефект са съчетани стрък и корен) действа в същата посока, като допълнително подобрява устойчивостта на съединителната тъкан – основна бариера срещу разпространението на инфекциите.
• Екстрактът от бъзак е с установено противовирусно действие и освен това допринася за защита на клетките от оксидативен стрес -антиоксидантен ефект.
• Андрографисът е забележителна индийска билка, която има както пряко подобряващо действие върху клетъчния и хуморален имунитет, така и детоксикиращо действие по отношение на външни или образувани в организма отрови.
• Дългият пипер е природен специалитет за загряване и пречистване на лигавиците. Има директно противомикробно действие.
• L-лизинът е незаменима аминокиселина, критично важна за имунната система и възстановителните процеси. Масовото хранене често не я доставя в достатъчно количество.
• Витамин B3 способства за нормалното клетъчно дишане и обмяна на веществата и нервната регулация. Той също така подобрява кръвообращението, така че останалите съставки да достигат до целевите си места без затруднение.
• Цинкът, тук като органично свързана цитратна форма, е основен минерал за модулирането на имунните клетки и секреции, така че да се възстановяват и да отделят физиологично активни субстанции толкова, колкото са необходими.
Дори защитата срещу коронавируса отчасти се осъществява чрез йоните на цинка! Това е и микроелемент, който често липсва при небалансирано хранене, а допринася за общото здраве – нервна, хормонална и имунна система, сетива, кожа и т.н.
• Витамин В6 е „работният кон“ измежду витамините, който участва в трите основни обмени – на белтъците, мазнините и въглехидратите. Това се отразява и върху фукционалната активност на имунните клетки, както и върху скоростта на възстановяване след прекарано заболяване.
• Селенът поддържа физиологичната устойчивост на клетките спрямо разнообразни вредни фактори на околната среда – микроби, токсини, запрашеност, радиация и т.н. И отново, нерядко във всекидневното меню не се съдържа достатъчно от този ключов микроелемент.


Иновирон идва на пазара с готова индивидуализирана схема на прием за деца и възрастни.

Препоръчват се два режима на прием:

Вариант 1 (поддържащ):
• За деца над 7 години и възрастни – 1 път дневно по 1 капсула.
Вариант 2 (интензивен при симптоми и заболяване):
• За деца от 7 до 12 години:
– първи, втори и трети ден – 3 пъти дневно по 1 капсула;
– след трети ден – 1 път дневно по 1 капсула.
• За възрастни и деца над 12 години:
– първи, втори и трети ден – 4 пъти дневно по 1 капсула;
– след трети ден – 2 пъти дневно по 1 капсула.
Иновирон достойно отговаря на повелята на нашето време за навременно предпазване и възстановяване на имунната система, дихателните органи и целия организъм! Срещу най-голям брой вируси! 

Автор на статията: д-р Пашкулев, лекар с голям опит в традиционната и природната медицина

Вижте повече за Иновирон на сайта на производителя MIRTA MEDICUS

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...