PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Самоконтрол и мотивация

Защо света, в който живеем е обърнат с главата надолу – 5 основни причини

1. Храната която ядем – всеки човек трябва да се храни с колкото е възможно повече естествена храна. Повечето земеделски култури се третират с торове и пестицити от момента на засяването на семената. Готовите хранителни стоки в магазините пък са пълни с консерванти и добавки. Фермите за животни са се превърнали във „фабрики”, чиято единствена задача да произвеждат повече месо, яйца или мляко, използвайки промишлени методи за колкото е възможно по-кратко време. Голям брой животни се отглеждат в тесни пространства, като не им се осигурява никаква възможност да се движат нормално. Често тежи животни имат нужда от специална медицинска помощ, за да останат здрави в тези жестоки условия. Много ферми инжектират животните с хормони на растежа, използват изкуствено осветление и сложни машини. Производителите на храни разработват нови и нови технологии цел удължаване срока на годност, подобряване на вкуса и намаляване цената на хранителните продукти. В много държави по света се използват ГМО култури, които унищожават глобалните екосистеми. Изкуствено променената храна застрашава здравето ни и причинява все повече болести. На нея се дължи и непрестанно увеличаващия се брой на хората страдащи от затлъстяване в развитите страни. Достигнали сме до там, че в момента естествените храни са много по-скъпи и трудни за намиране от храните, които нямат естествен характер.

Ето едно видео, което перфектно илюстрира за какво става въпрос:

2. Нашето здраве - здравето е едно от най-важните неща и за него винаги трябва да полагаме необходимите грижи. Винаги когато имаме някакви здравословни проблеми трябва да търсим най-естествените средства за справяне с проблема и да минимизираме страничните ефекти от медикаментозното лечение. В наши дни обаче естествените лечебни средства се асоциират с алтернативната медицина и повечето хора гледат с недоверие на тях. В момента химическите лекарства са много по-добре познати и предпочитани от повечето хора. Трудно е да правят пари от натурално природно лечение, защото корпорациите няма как да патентоват природата. Важно е да се отбележи, че фармацевтичните компании се фокусират най-вече върху лечение на симптомите, а не за премахване на причинителите на заболяванията. Причините за това са очевидни, по този начин фармацевтичните компании се разширяват и увеличават своите печалби. Реално тяхната основна цел е не да ни излекуват, а да ни държат болни, за да продължаваме да купуваме лекарствата им.

3. Фокусираме се върху повърхностните неща и не обръщаме внимание на същността - манията за привлекателен външен вид е чудесен пример за какво точно тава въпрос. Обръщаме внимание най-вече на това как изглеждат телата ни и какви дрехи носим. Кланяме се на измислени знаменитости в които няма нищо истинско и позитивно. Цялата тази суета и показност се е превърнала за повечето хора в нещо много по-важно от това да разберем истинската си същност и да живеем в хармония със себе си. Гледаме знаменитостите и се възхищаваме на техните тела и модни дрехи, но това което не виждаме са техните егоистични нагласи и покварени умове. Те си мислят, че са по-добри от останалите хора, но много от тях не могат да се справят със славата често се стига до психически проблеми, разпадане на семейството и зависимости към наркотични вещества.

4. Фокусиране върху нещата лишени от смисъл и игнориране на наистина важните неща - днес все повече хора се интересуват от следващото безсмислено реалити шоу или сапунен сериал, вместо да се опитат да разберат реалността в която живеем и факта, че унищожаваме планетата си. Значителните и важните въпроси привличат много по-малко внимание, отколкото всички любопитни и безсмислени факти. Някои ще кажат, че интереса на обществото към значимите теми е по-малък, поради тяхната сложност, но проблеми като замърсяването на околната среда, милионите гладуващи хора и дори човешката доброта не са трудни за разбиране. Повечето хора са наясно с тези неща, но предпочитат да ги игнорират и да се наслаждават на любимите си смешни клипове в Youtube. Всеки има право да прави каквото иска с живота си, но липсата на интерес към наистина важните въпроси има отрицателно въздействие върху важните неща в живота ни. Нашето невежество заплашва самото ни оцеляване на тази планета.

5. Забавленията и насилието - днешните видео игри и филми са пълни със сцени на насилие и тяхната жестокост се увеличава с всяка изминала година. Преди няколко месеца на пазара излезе играта GTA 5 и бързо се превърна в най-продаваната игра на всички времена. Вие като главен герой в играта можете да убивате, крадете, измъчвате и да вършите други варварски действия. Филмите също съдържат много насилие. Убийствата и насилието са навсякъде в развлекателната индустрия. Наистина ли се наслаждаваме на това да гледаме страдания и кръвопролития? Представете си, че човека, който стои до вас е убит. Уверявам ви, че това няма да е никак приятно изживяване. Ще бъдете ужасени и вероятно травмирани за години напред. Повечето хора не обичат да гледат как някой страда в реалния живот, тогава защо филмите и видео игрите ни налагат всичкото това насилие?Не е ли по-добре да обърнем внимание на нещо по-вдъхновяващо и предизвикващо положителни емоции?

Така ли трябва да изглежда света пълен с насилие? Не със сигурност! Трябва да действаме и да променим този манталитет. Трябва да сме по-мъдри и да е опитваме да образоваме останалите хора.
Можете да започнете като споделите тази статия!

Рейтинг:
4.5/5 на базата на 10 оценки

Отзиви

Ина Костова
За съжаление, това е нашата грозна действителност.... А колко хубаво и различно би могло да е всичко! Само трябва да си ОТВОРИМ очите!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...