PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Технологии и развитие

Еко селища произвеждат своя собствена храна и енергия

В покрайнините на Амстердам, Холандия се изгражда един нов квартал с иновативни еко къщи, които трябва сами да произвеждат необходимата им енергия и храна. Към къщите има прикрепени оранжерии за производство на екологично чисти зеленчуци. Всички хранителни отпадъци се събират и се превръщат в компост.

Наименованието на тези Еко селища е „ReGen” и вече има интерес от страна на агенции за недвижими имоти, които планират да изградят такива самодостатъчни общности по целия свят. Първото подобно селище се очаква да бъде изградено в Алмере в близост до Амстердам през 2018 г.

За разлика от традиционните еко къщи „ReGen” селищата ще бъдат „регенеративни“ (оттук идва и тяхното наименование), т.е. използваните ресурси ще се използват в затворен кръг. Регенеративна система означава, че изхода на някоя от вътрешните й системи се явява вход за друга такава система.

Битовите отпадъци в тези „ReGen” селища ще се компостират и ще служат за храна на мушици, които от своя страна ще изхранват риби, които пък ще наторяват т.н. „Аквапоник“ градини (многослойни системи, които съчетават рибовъдство и хидропонно земеделие, при което корените на растенията са потопени в богатия на хранителни вещества разтвор, вместо в почвата.

Тези Аквапоник градини ще отглеждат храната, която ще се консумира от жителите на еко селищата. Дъждовната вода също ще се събира и филтрира, за да се използва след това във фермите и градините. Къщите ще са снабдени и със слънчеви панели, които ще осигуряват необходимата енергия на домакинствата.
Тези Регенеративни селища могат да ви звучат като научна фантастика, но вече се определени първите две места, където ще се построят подобни домове. Терена в Холандия в момента се изследва от екип археолози, за да е сигурно, че селището няма да бъде построено върху исторически руини. В момента се договаря и още един парцел в Лунд, Швеция.

Очакванията са изграждането на първото по рода си селище да започне през първото тримесечие на 2017 г. и първите 25 къщи да бъдат построени до края на същата година. Всяко едно такова селище в завършен вид ще може да приюти до 100 семейства и ще се разпростира на площ от 50 акра. Всяка семейна къща ще бъде с прилежаща към нея оранжерия за лично ползване, а животинските ферми в селището ще се стопанисват от специално обучен персонал на „ReGen”. Живущите в еко селището ще могат да заплащат с труда си част от месечния наем или да намалят размера на ипотеката на жилището. Експертите са установили, че месечните разходи на едно семейство в селището, което трябва да бъде изградено в Алмере ще бъдат около $560.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...